Коледата без коледари

Пандемията ни отне още една традиция от векове

Коледата без коледари | StandartNews.com

 

Тази година най-светлият християнски празник – Рождество Христово, ще мине без коледари, които обикалят къщите и дават благословия. Селските кметове вече започнаха да издават заповеди за забрана на традицията „Коледуване“, за да спазят мерките срещу пандемията. Един от тях е градоначалникът на село Зверино Стоян Петров, който след проведено заседание на местното читалище, подписа решение да не се обикалят къщите, пише Булнюз.

Все пак младите момци ще сложат носиите, за да отидат до храма "Свети Димитър", където сутринта на Коледа ще бъде отслужена литургия за здраве на жителите на селото.

Това ще е първата година, в която от векове ще бъде нарушена традицията на коледарите. В различните региони на страната коледарските възгласи имат множество варианти, но всички те се обръщат към стопанина на къщата и благославят дома за здраве и плодородие.

Във всяко по-голямо село или градче имало няколко коледарски дружини. Те се събирали в началото на декември да си припомнят песните, а момчетата, които щели да коледуват за първи път, трябвало да ги научат от по-големите. Коледарите са ергени с изключение на един – станеника, когото избирали измежду женените мъже. Трябвало да бъде добър човек, който се ползва с уважението на всички.

Групите се уговаряли помежду си коя къде ще коледува, по кои улици и през кои къщи ще мине, така че да не си кръстосват пътищата. Имало поверие, че ако това стане, е на лош късмет. В полунощ на Коледа коледарите тръгвали да обикалят къщите. Във всеки дом ги очаквали с радост и нетърпение. След като влезели вътре, коледарите се подреждали в полукръг и първо изричали благословията. В края всички казвали: „Амин! Да бъде!“.

Стопанката им подавала голям кравай, наречен боговица. След това коледарите пеели песни, различни във всеки дом. Хората ги дарявали и с плодове, вино, месо, пари, брашно.

Всички дарове се занасяли в дома на станеника, където неговата съпруга приготвяла вкусни гозби. На другия ден, на Коледа, коледарската дружина се събирала и всички хапвали богато. Останалите продукти и храна занасяли в църквата, където бедните също можели да се нагостят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай