Кметът на Брезник с посещение в „Асарел-Медет“ и Панагюрище

Визитата по повод предстоящия старт на строителството на комплекс за добив и преработка на полезни изкопаеми

Кметът на Брезник с посещение в „Асарел-Медет“ и Панагюрище | StandartNews.com
  • Кметът на община Брезник Васил Узунов, придружаван от прокуриста на „Асарел-Инвестмънт“ Ваня Денева, посети „Асарел-Медет“ АД и Панагюрище на 10 май.

Визитата беше във връзка с предстоящия старт на строителството на комплекс за добив и преработка на полезни изкопаеми от находище „Милин камък“. Инвестиционният проект край Брезник се ръководи от „Асарел-Инвестмънт“ чрез дружеството „Трейс Рисорсиз“. Във фокуса на разговорите бяха високите стандарти за работа в компаниите от група „Асарел“ и възможностите за публично-частни партньорства.

„Подкрепяме всички значими инициативи в община Панагюрище и инвестираме в развитието на региона, в който осъществяваме нашата дейност“, каза изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Николай Пелтеков при посрещането на Васил Узунов. Кметът на Брезник беше запознат накратко с резултатите на дружеството, след което разгледа фирмената експозиция за историята на рудодобива в Панагюрския край. Той лично видя автоматизацията на дейностите в рудник „Асарел“, а директор „Производствени дейности“ инж. Иван Чолаков го запозна с технологичните процеси от добива на рудата до производството на крайния продукт – меден флотационен концентрат. Специално внимание беше обърнато на първата в България Инсталация за екстракция и електролиза, където се произвежда чиста катодна мед от руднични води.

Прокуристът на „Асарел-Инвестмънт“ Ваня Денева допълни, че да преработваш руда с 0,27% съдържание на мед говори за отлично управление и организация. „Инженерните и мениджърски решения, приложени в „Асарел-Медет“, превръщат предприятието във водещ пример за добро, отговорно управление с дългосрочен икономически, социален и екологичен ангажимент“, каза Ваня Денева.

„Вашата компания има все по-голяма подкрепа в община Брезник. Вече имаме впечатления как работи „Трейс Рисорсиз“ и какъв е ефектът от решението да инвестирате в нашата община. Всички познаваме примера на Панагюрище, затова с колегите ми работим в тази посока - да видим в Брезник съчетаване на работещи предприятия от различни браншове с активен туристически бизнес“, заяви кметът на Брезник Васил Узунов.  

След края на обиколката в компанията той посети залата трезор с Панагюрското златно съкровище, изградена с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на културата. Кметът на Брезник видя и обновената Хаджидимитрова къща, реставрирана със средства от фондация „Лъчезар Цоцорков“, след което разгледа инвестицията на компанията в Хотел & SPA Каменград - за развитие на местния туризъм. В него друго дъщерно дружество на „Асарел“ – „Тракийски хотелиери“ вложи над 7 милиона лева в нов етап на хотелския комплекс, а инвестицията беше стартирана  в най-тежките години за туризма – по време на пандемията от COVID-19.

Посещението на Васил Узунов в Панагюрище завърши с работна среща с кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай