Кметът на Благоевград възстановява изгорелия Купол

Визията му няма да се променя

Кметът на Благоевград възстановява изгорелия Купол | StandartNews.com

Покривът на емблематичната за Благоевград сграда на "Купола", който изгоря при вчерашния голям пожар в центъра на града, ще бъде възстановен без да се променя визията му. Това заяви кметът на града Илко Стоянов.

Покривната конструкция на сградата е била морално остаряла, което е затруднило работата на пожарникарите при гасене на огнената стихия, посочи кметът, а по думите му волята на общинското ръководство е при изграждането на новия купол да бъдат приложени всички съвременни мерки, така че да е най-малко пожароопасен.

Илко Стоянов подчерта, че при вчерашния голям пожар с действията на всички институции, и най-вече на пожарникарите, са предотвратили разрастване на огнената стихия и застрашаване живота и здравето на хората, предаде ДарикНюз.

Както „Стандарт” вече съобщи мъж на 43 години е задържан за умишления палеж на Купола. Възмутен, че е изгонен от бара в сградата, мъжът, който бил в нетрезво състояние, се върнал с бутилка бензин, която разбил в ел таблото.

След осемчасово национално издирване мъжът, видян на кадрите от камерите, е задържан и е установено, че се касае за умишлен палеж, обяви районният прокурор Борислав Ковачки. Задържаният е от Дупница. В ранните часове на 5 септември той е бил в нощен клуб в центъра на Благоевград, откъдето е изведен от охраната, защото е притеснявал жена от персонала. Един час след като е напуснал нощното заведение, около 6.30 сутринта, той се е върнал с бутилка пълна с бензин и е възпламенил ел. таблото на входа на клуба, след което е избягал.

Информацията, с която разследващите органи разполагат е, че след палежа мъжът се е прибирал в апартамента си в Дупница с такси, след което е отишъл в дупнишко село. "След това не се знае какво е правил, защото вероятно е извадил батерията на телефона си и не може да се установи маршрута му", посочи районният прокурор на Благоевград.

Заподозреният за палежа мъж е задържан на граничния пункт "Калотина" малко преди да напусне страната, на около 50 метра от границата с Република Сърбия, посочи Борислав Ковачки. Предстои мъжът да бъде освидетелстван, след което ще бъде задържан за срок до 72 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай