Кметът Живко Тодоров: Стара Загора има отново планетариум

За мен е огромна чест не само да присъствам днес, но и да съм допринесъл за възстановяването на планетариума, каза при официалното откриване кметът Живко Тодоров

Кметът Живко Тодоров: Стара Загора има отново планетариум | StandartNews.com

С водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан започна събитието, което е дългоочаквано за местната общественост и гостите на града. Символично лентата на новата придобивка – планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“, прерязаха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, домакинът и директор на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин д-р Алексей Стоев и областният управител Ива Радева.

„За мен е огромна чест не само да присъствам днес, но и да съм допринесъл за възстановяването на планетариума. Специално искам да благодаря на д-р Алексей Стоев, който 29 години чака това да се случи – той е възхитителен човек. Целта на планетариума е да дава знания и да насърчава науката - това, което искаме и ние като община и това, което иска и министерството. Тук е мястото да благодаря и на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, която е днес с нас и много активно помага на Стара Загора. Предстоят много важни трансформации за региона и ние много разчитаме на подкрепа за града ни. Община Стара Загора ще се отзове на всички ваши инициативи, които са в посока младите да се развиват в науките и иновациите в тях. Важно е заедно да градим и да правим нещо полезно за поколенията“, каза при официалното откриване кметът Живко Тодоров.

„Днес е изключителен ден, защото изграждаме духа на въображението и насърчаваме развитието на творческото мислене и стремежа на хората да покоряват света. Благодаря на Стара Загора за това, че е пример за въвеждане на иновациите“, обърна се към присъстващите министър Милена Стойчева. „За мен е безкрайно удоволствие да видя готови примери за издигане на сферата на космическите технологии. Космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви. Именно затова България го разглежда като стратегически актив, който допринася за развитието на нови пазари и на бизнес възможности за индустрията. Страната има над 50-годишен опит в областта на Космоса и капацитет да допринесе за развитието на космическите технологии в Европа“, допълни още министър Стойчева.

С думи на благодарност се обърна директорът на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ д-р Алексей Стоев. „Намираме се в сградата на първата в България Астрономическа обсерватория – място, където човек се среща с необятните Вселена и Космос. Искам да заявя, че ние ще продължаваме да бъдем стожер на научното знание. Благодаря на всички, които подпомогнаха този процес, а те са изключително много. Надявам се, че всички ще се любуваме на звездното небе под купола на планетариума и днес, и в бъдеще за следващите поколения“, пожела д-р Алексей Стоев.

Изпълнение на „космическата песен“ на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“ от Мирела Дюлгерова от Детско-юношески народен хор „Жарава“, с ръководител Даниела Дюлгерова допълни атмосферата и развълнува гостите на събитието.

Презентирани бяха възможностите на планетариума, както и представен обучителният кабинет. През 2022 г. Център за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” кандидатства и спечели проект за специализиран кабинет за работа с деца и ученици в област на познанието „науки и технологии” под надслов: „Космически пътешествия в пространството и времето” на стойност 24 965,00 лв. по Национална програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ на Министерството на образованието и науката. Гостите имаха възможност да разгледат и него.

Сред официалните гости бяха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов и част от ръководителите на отдели, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова и общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре" Радослав Танев,  представители на различни държавни и местни институции и неправителствения сектор.

В Стара Загора за първи път е бил построен, а на 4 октомври 1978 г. пуснат в експлоатация планетариум, който е неразделна част от състава на Народната астрономическа обсерватория „Ю. Гагарин” (днес Център за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”, Стара Загора). Той е бил произведен в немските заводи „Карл Цайс” - Йена и е бил от типа ZKP-2 „малък”, с диаметър на купола 6 м и 50 седящи места.

Същият изгаря в голям пожар на 24 юни 1994 г., който унищожава и значителна част от астрономическата обсерватория. Много скоро след това, с помощта на Община Стара Загора и спомоществователи, сградата на обсерваторията и планетариума е построена и оборудвана и отваря врати на 4 октомври 1995 г. Помещението за звездната зала е възстановено, но апаратурата за планетариума (звезден проектор, аудио-визуална апаратура и др.) така и не е доставена, поради липса на средства в този период.

През 2020 и 2021 г. по Национална програма на Министерството на образованието и науката за предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие са отпуснати средства в размер на 150 000 лв. за закупуване на дигитален проектор и 270 000 лв. за закупуване на купол за планетариум.

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров приема възстановяването на планетариума за своя лична кауза и през 2021 година организира дарителска кампания, по повод личния си празник през септември, като събира сумата от над 30 000 лв. Така с общи сили планетариумът в град Стара Загора е вече факт.

Доставката на модерното оборудване позволява нов подход при организиране и представяне на актуална научна информация в областта на астрономията, астрофизиката, космическите изследвания и космонавтиката. Звездният  проектор и купол за звездни проекции  ще бъдат особено полезни при обучението по астрономия и природни науки в училищата в града и цялата област. Това позволява да бъдат запознати учениците освен с максимално добре илюстрирани знания в класическата астрономия, така и с резултатите от работата на съвременната наблюдателна техника базирани на Земята и в околоземното космическо пространство. Към това ще бъдат добавени и съвременните интерактивни възможности на компютъризираните аудио и видео системи на планетариума.

Освен това, звездният проектор за планетариума е прекрасно виртуално допълнение към телескопите на наблюдателната тераса и музейната сбирка на Астрономическа обсерватория с астрономически и космически апарати от близкото минало и технологично настояще.

След официалното откриване на планетариума се проведе работна среща в Община Стара Загора на кмета Живко Тодоров с министъра на иновациите и развитието Милена Стойчева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, областния управител на Стара Загора Ива Радева, зам.-ректора по проектна дейност доц. д-р Емил Славов и зам.-ректора по научноизследователска и международна дейност доц. д-р Дарина Заимова. Те обсъдиха бъдещи общи инициативи, които да бъдат в полза на региона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай