Казанлък представя българското "Розово" злато във Варшава

Под наслов „Българското злато от рози“ вечерта на 21 октомври бе празнична за приятелите на Българския културен институт във Варшава

Казанлък представя българското "Розово" злато във Варшава | StandartNews.com

Под наслов „Българското злато от рози“ вечерта на 21 октомври бе празнична за приятелите на Българския културен институт във Варшава. В сътрудничество с единствения в света Музей на розата към Историческия музей „Искра“ и Музея на фотографията и с активното съдействие на Община Казанлък в галерията на института бе открита изложба по повод 200-годишнината на българското розопроизводство и търговия. В снимки, текст и факсимилета на документи се проследява историята на уникалната българска розова индустрия. Централно  място в документалните материали е отредено на рода Папазови – търговци, меценати на културата и благодетели.

Социологът д-р Славяна  Холц  описа накратко съдържанието на откритата експозиция, която проследява 200-годишната история на първата българска търговска къща за розово масло  и подчерта, че с времето традицията на българската роза навлиза в българската култура и става емблема на България. Вечерта завърши с репортажи от розобер и базар на розови продукти.

С присъствието си уважиха мултимедийната вечер Н. Пр. Маргарита Ганева – посланик на България в Полша, Н. Пр. Dhammika Kumari Semasinghe -  посланик на Шри Ланка в Полша с акредитация и за България, представители на посолството на Азербайджан, почетният председател на Полско-българската търговска камара Владислав Ангелов, както и  множество полски приятели на българската култура и наши сънародници. Марта Холц – млад етнобиолог, представи обширна презентация, посветена на историята и географията на казанлъшката маслодайна роза и качествата на продуктите, получавани от нея, с широко приложение в козметиката и алтернативната медицина.

Събитието се осъществи и със съдействието на ръководителя на Националното туристическото представителство на България в Полша Николай Костов.                

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай