Казанлък чества 146 години от Освобождението на града

Днес 8-ми януари, Казанлък отбелязва 146 години от своето освобождение

Казанлък чества 146 години от Освобождението на града | StandartNews.com

Днес 8-ми януари, Казанлък отбелязва 146 години от своето освобождение. Честването на паметната дата по традиция се състоя в Девическия манастир „Въведение Богородично“ където беше отслужена заупокойна молитва и поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.

Д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ припомни трагичните събития от преди 146 години, оставили дълбока диря в историята на града. През 1877 г. манастирът „Въведение Богородично“ приютява стотици ранени опълченци и ранени руски воини, а в последствие и бежанците от опожарена Стара Загора. Паметникът в двора на църковната обител е посветен на избитите 340 ранени и болни жени, деца и старци, на загиналите за Свободата на България опълченци и руски воини. Там са погребани редом до монахините и починалите от раните си опълченци от Пета дружина на Българското опълчение и руски офицери и войници. В тяхна памет присъстващите склониха глава в едноминутно мълчание. 

Цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, полковник Мирослав Костадинов заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, представители на Общинското ръководство, ученици от казанлъшки училища и детски градини, директори на културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани. В програмата взе участие представителна група на хор “Петко Стайнов” с ръководител Младен Станев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи