Катастрофа на "Хемус" е станала на почистен път

Председателят на АПИ призова шофьорите да тръгват на път с оборудвани и подготвени за зимните условия автомобили

Катастрофа на "Хемус" е станала на почистен път | StandartNews.com

Преди настъпването на верижната катастрофа в района на 30-ти км в платното за Варна на АМ „Хемус“, настилката е била добре почистена и обработена. Това съобщи пред медиите председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 коли се нанизаха на "Хемус", има ранени

След това около 8 часа сутринта движението в участъка е било ограничено и това е възпрепятствало работата на снегопочистващата техника. Валежът е продължавал и поради това в изпреварващата лента в затворения участък е имало снежна покривка при спряно движение, подчерта Терзийски. След изтеглянето на катастрофиралите автомобили отсечката е веднага почистена.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Метеорологичната обстановка е динамична и шофьорите трябва да карат внимателно и да спазват дистанция.

През нощта и сутринта имаше обилни снеговалежи на автомагистралите. На „Хемус“ бяха 46 снегопочистващи машини, като в отсечката от София до 55-ти км работиха 30 машини, на АМ „Струма“ - 25, а на АМ „Тракия“ - 45. Той отбеляза, че от 10 дни снегопочистващата техника по автомагистралите работи в 24-часов режим, без да се е прибирала в опорните пунктове, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Председателят на АПИ призова шофьорите да тръгват на път с оборудвани и подготвени за зимните условия автомобили, да бъдат отговорни и да спазват дистанция, защото обстановката е изключително динамична. Всички пътни настилки са обработени против заледяване, инструкциите към пътноподдържащите фирми са да използват максимално инертни материали, тъй като очакваме днес и утре отрицателни температури и има опасност от заледяване, отбеляза той.

Високопланинските проходи са проходими при зимни условия, като остава затворен „Троянски“ проход. Въвеждат се поетапни ограничения за преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона през проходите в областите Смолян и Кърджали, където в момента вали обилен сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай