Изграждат 199 зарядни станции за електромобили

Те са разположени в цялата страна

Изграждат 199 зарядни станции за електромобили | StandartNews.com

123 зарядни станции за електромобили са изградени в страната. Предстои да се направят още 76 такива в населени места от Южна България.

Най-много станции има в София - 23. Останалите са разположени в Благоевград, Перник, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Петрич, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък.

Финансирането за изграждането на зарядните е по управляваните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програми за развитие на регионите през настоящия и миналия програмен период.

Инвестицията е на обща стойност 6,4 млн. лв., като проектите се реализират с нисколихвено кредитиране с финансови инструменти.

Станциите в София са реализирани в предишния програмен период с нисколихвено кредитиране от инструмента JESSICA и безвъзмездни средства в размер на 263 000 лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., като общият размер на инвестицията е 2,5 млн. лв.

С изпълнението на проекта се цели да се осигурят условия за популяризирането на електрическите превозни средства като чист, екологичен и икономичен транспорт. Развитието му ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, нивата на шум и нивата на фини прахови части.

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и за подобряването и развитието на проектите за интегриран градски транспорт в големите градове, които модернизират автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество.

Създават се и условия за по-масовото използване на електромобилите в страната. Те са важно условие обществото да има по-зелена и с по-малко замърсявания околна среда, по-висок комфорт на живот и намаляване на конвенционалните автомобили, съобщават от регионалното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай