Илияна Йотова на 165-годишнина на първото читалище

Вицепрезидентът определи читалището като уникална българска институция

Илияна Йотова на 165-годишнина на първото читалище | StandartNews.com

„Най-ценното богатство на България са образованието, културата и духовността. Култа към образованието и културата трябва да предаваме на поколенията.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването в Свищов на 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и 150 години от съществуването на читалищния Драматичен театър.

„Свищовлии, горди сте, че 165 години пазите и развивате тази светиня, създадена още преди да се роди третата българска държава“, заяви Илияна Йотова и цитира част от учредителния протокол на читалището, в която са посочени думите пламък, родолюбие и сърце. „Тези качества на българския характер не сломиха българския народ през вековете“, посочи вицепрезидентът.

„165 години са и голяма отговорност. Дали в 2021 г. сме достойни за пожертвованията на онези хора, дали сме на висотата на тези, давали и последния си грош за доброто образование на децата си“, запита в приветствието си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи читалището като уникална българска институция и посочи, че то има своята огромна роля в настоящето и бъдещето. „В този труден и тревожен свят, сред многобройните му изкушения читалищният храм притегля с нова сила децата ни – да развиват талантите си, да се учат на любов към родината, да познават българската история, литература, култура“, изтъкна Илияна Йотова.

„В седмицата, в която честваме българските букви, словото и духовността, трябва силно и ясно да заявим, че България е държавата, която опази Кирило-Методиевото дело и разпространи по целия славянски свят писменост и култура“, подчерта вицепрезидентът.

По повод 165-ия му юбилей Илияна Йотова удостои Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ с почетния плакет на вицепрезидента и подари на библиотеката му романи на Антон Дончев.

По-рано вицепрезидентът Йотова проведе среща с кмета на Свищов Генчо Генчев, на която беше изтъкната необходимостта на държавно ниво от добро планиране за равномерното развитие на всички региони на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай