Вторник,

И топлинният счетоводител наду цената на парното

От: Стандарт -
406
И топлинният счетоводител наду цената на парното
A
A
A

До 23 лева се увеличава таксата за дялово разпределение, която плащат към сметката си за парно абонатите с двустаен апартамент в София.

Сумата се начислява за услугите на фирмите топлинни счетоводители за обслужване на партиди и отчет на топломерите. Четири от тях вдигат тарифите си, а увеличението ще залегне във фактурите за май, които ще получим през юни. Това показа проучване на „Телеграф“ сред фирмите за дялово разпределение и „Топлофикация София“.

Заявления за корекция на цените са внесли фирмите „Топлоконтрол“, „Термокомплект“, „МХ Елвеко“ и „ПМУ Инженеринг“. Сегашните тарифи пък запазват „Техем“, „Нелбо“ и „Топлофикация София“като топлинен счетоводител.

За клиентите на „Термокомплект“ сумата за обслужване на партида се променя от 10,56 лв. на 12,00 лв, без ДДС. Увеличението е с 13,6%. Сумата за отчет на топлоразпределител, включително на водомер за топла вода се променя от 2,60 лева на 2,76 лева, тоест нараства с 2%.

За отчет на апартаментен топломер обаче има намаление – вместо 3,90 лв. домакинството ще плаща 3, 84 лева, 1,56%. Така за едностаен апартамент с един водомер и разпределители на радиаторите в кухнята и стаята домакинството вече ще плаща общо 20,28 лева, а за двустайно жилище 23,04 лева. Общата сума за дялово разпределение е разделена на 12 части, всяка от които е включена в месечната сметка за парно и топла вода.

„Топлоконтрол“ увеличава сумата за обслужване на партида с 6% до 11,95 лева, а тези за отчет на уред и апартаментен топломер се запазват съответно 2,75 лева и 3,75 лева. При „МХ Елвеко“ увеличението на цената за обслужване на партида е с 2,7 на сто до 11,22 лева. Сумата за отчет на уред се вдига с 2,72% до 3,02 лв, а за отчет на апартаментен топломер с 4,17% до 5,50 лв. „ПМУ Инженеринг“оставя без промяна цената за партида, но вдига с 6,8 процента сумата за отчет на уред разпределител, водомер на 2,82 лв., а на топломер промяната е от 2,88 на 3 лева, с 4,17%.

Лихви

На домакинствата, които пропуснат срока за плащане на таксата за дялово разпределение, записана накрая на месечната сметка, се начислява лихва. Много абонати обаче пропускат този факт, тъй като „Топлофикация“ не начислява лихва за просрочени прогнозни месечни сметки за парно, а само върху изравнителната сметка. Това обаче не важи за таксата за дялово разпределение.

До 15 юли топлинните счетоводители трябва да предадат справките за изравнителните сметки на домоуправителите, а те да ги раздадат на домакинствата. Потребителите ще могат най-късно до 31 август да искат корекции на годишната си сметка. След това тя остава и служи за база за определяне на месечните сметки за следващия отоплителен сезон.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията