Хоро на площада в Стара Загора и пъстри празници по селата за Трифон Зарезан

Поводите за празник през февруари започват още с първия му ден в няколко от малките населени места в общината

Хоро  на площада в Стара Загора и пъстри празници по селата за Трифон Зарезан | StandartNews.com

Поводите за празник през февруари започват още с първия му ден в няколко от малките населени места в общината. В четвъртък, от 10.30 часа започва програмата за отбелязване на Трифон Зарезан в старозагорското село Малка Верея. Домакините ще очакват гости в двора на местната църква „Св. Мчк. Трифон“, където водосвет ще отслужи отец Илия Тенев. Малко по-късно, от 11.00 часа, ще бъдат дадени подробности за стартирането на изографисването на храма от иконописеца Зорница Иванова, както и осветени кръстове за църквата. Веднага след това ще се зарежат ритуално и асмите в църковния двор. По традиция в Малка Верея подготвят още конкурс за най-добро младо домашно вино, както и отличаване на най-добрите напитки от миналогодишната реколта. Всички желаещи да покажат майсторски умения и да се включат в надпреварата могат да го направят до 29 януари, носейки в библиотеката на кметството виното, с което се гордеят. Комисията, която ще ги оценява, ще е с председател инж. Петър Петров – сомелиер. Кулминацията е изборът на Цар Трифон за 2024 г. „Да се роди и узрее черно грозде в Малката Верея – колкото вода в морето, толкова вино в бурето долу в мазето“ – пожелават си организаторите на проявите по повод Трифон Зарезан – местното кметство, НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1921“ и Пенсионерския клуб на Малка Верея.

На 1 февруари за празник се подготвят и в село Ракитница. НЧ „Отец Паисий – 1906“ е организатор на пъстрото тържество, което започва от 10.30 часа пред местното кметство. В 11.00 часа ще бъде пресъздаден обичаят „Зарязване на лозе“ в дома на кмета. От 12.00 часа, в залата на пенсионерския клуб ще се състои конкурс за избор на най-добро вино, както и специална музикална програма за всички присъстващи.

Първият ден на втория месец събира гости и в село Преславен. От 10.30 часа в храм „Св. арх. Михаил“ ще има празнична литургия, а от 11.00 часа ще се тръгне от центъра на селото към лозови масиви извън населеното място за ритуалното зарязване. От 12.00 часа в залата на читалището ще се избира най-добро вино от миналогодишната реколта, както и ще бъдат наградени победителите, със съпътстваща музикална програма. 

В същия ден, от 10.30 часа, група от НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“ – Стара Загора ще се включи в празничните прояви в село Колена.

За празник се подготвят още и в село Горно Ботево, при тях веселието ще започне в 11.00 часа. В курортното селище Старозагорски бани също ще отбележат подобаващо Трифон Зарезан на 1 февруари. Там три дни ще празнуват с различни мероприятия. На 3 февруари ще извият Зарезанско хоро, както и ще гадаят по въглени каква ще е новата година.

Един от най-почитаните зимни празници в село Змейово е този, посветен на лозаря. На 10 февруари, от 10.30 часа, пищно шествие с каруци ще тръгне от центъра на селото, за да се изпълни тематичният ритуал в лозовите масиви край населеното място. Отец Петър ще отправи молитва за богата реколта, а оркестър „Славяни“ ще се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи. За Цар Трифон ще бъде избран най-добрият лозар, винопроизводител и майстор на пелин. Миналогодишният носител на титлата ще я предаде на новия избраник.

Едно от старозагорските села, което също е с традиции във винопроизводството – Оряховица, също ще очаква жители и гости за Празник на лозаря. Тържеството ще започне със зарязване на масивите пред местната кооперация, а сборен пункт е ЗПК „Сила“. Водосвет ще отслужи отец Димитър. От 11.45 ч. на центъра на селото започва веселието с оркестър „Казанлъшко настроение“. Ще има дегустация на различни вина, както и обявяване на най-доброто сред тях – разбира се, с награди. В Оряховица ще короноват Цар Трифон и Царица на лозата. 

В село Казанка традиционно също ще извият празнични хора и ще зарежат ритуално лозята. Конкурсът за избор на Цар Трифон ще се състои в Пенсионерския клуб, където ще се включат освен музиканти, така и рецитаторската група към местното читалище. Организаторите от кметството са приготвили и томбола с тематични награди.

В Памукчии денят започва с резитба на лозе в двора на подреден стопанин, веселието ще се вихри в читалището, където по-късно комисия ще избере най-добрия винар. Началото на проявите е 11.00 часа.

В село Сулица ще почетат не само божествената гроздова напитка, но и любовта. Традицията повелява и разчупване на питка с паричка на толкова парчета, колкото са мъжете на празника. Цар Трифон ще бъде този, на когото се падне парата. Специални тематични подаръци са измайсторили самодейките от местното читалище.

В залата на читалището се събират и кириловци. НЧ „Изгрев – 1921“ ще почетат Трифон Зарезан заедно със земеделските производители от селото. От 10.00 часа е предвидено да се зареже лозето, а песните и танците ще започнат по обяд.

В 12.00 часа за празник се стягат в НЧ „Пробуда – 1921“ в село Михайлово. В Дълбоки ще имат скъпи гости от ОУ „Иван Мирчев“, за да се запознаят децата с традициите и обредността на този ден. Ритуалите ще спазят и в село Пшеничево, където зарязването ще се извърши в дома на семейство Трифон и Маринка Желеви, а веселието ще се пренесе в местното читалище.

В Маджерито и Калояновец също ще изпълнят обичаите и ще зарежат лозите и изберат Цар Трифон.

В най-голямото село в общината – Хрищени, празникът ще включи конкурс в три категории, както и много музика и настроение. С чаша вино и веселие ще отбележат 14 февруари в Остра могила и Козаревец. 

Хоро ще се извие и на площада пред Община Стара Загора на 14 февруари. Инициативата е на Танцов клуб „Веселие“, Фолклорна танцова школа „Орисѝя” и Школа за народни танци „Фолклорна магия”. Началото е от 17.30 часа и са поканени да се включат любители и професионалисти от близо и далеч. „ Ако сте притежател на българска народна носия, не се свенете, а се пременете! Очакваме ви на мегдана, с най-гиздава премяна!“, споделят организаторите. 

17 февруари са избрали за общоселски празник Лясково и Руманя. В Борилово чакат гости по повод Трифон Зарезан на 18 февруари. Тържеството ще започне в 12.00 часа на центъра на селото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай