Дванадесетокласникът Стелиан Чукуров спаси кръста в Стара Загора

Стелиан участва за втори път в ритуала – първият път е бил ученик в осми клас

Дванадесетокласникът Стелиан Чукуров спаси кръста в Стара Загора | StandartNews.com

На Богоявление, дванадесетокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ Стелиан Чукуров спаси кръста от водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“. Стелиан участва за втори път в ритуала – първият път е бил ученик в осми клас.

„В последната си гимназиална година реших отново да участвам и имах усещане, че мога да хвана Богоявленския кръст, както се и случи. Пожелавам здраве и на себе си, и на близките хора, които обичам“, каза ученикът в първите минути след излизането от водите на езерото. Той пожела на българския народ да спазва и вярва в своите традиции, да бъде горд - като него самия.

Близо 30 смели мъже се хвърлиха за кръста, след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. По традиция, мъжко хоро се изви във водата, съпроводено от българския химн.

Празничният ден започна с отслужване на Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк „Йордан Капсамунов“, където бе  извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните  формирования от Старозагорския гарнизон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай