Драмата в Перник продължава

Институциите не издават разрешение за строежа на новото депо, каза Любомир Спасов

Драмата в Перник продължава | StandartNews.com
  • Институциите не издават разрешение за строежа на новото депо, каза Любомир Спасов

Перник осъмна подгизнал в и кал, след като скъсана дига на шламохранилище от ТЕЦ-а доведе до извънредни мерки и евакуиране на жителите от района на аварията. Шламохранилището редовно предизвиква наводнения от преливания през дигите, оплакаха се жители на пернишкия квартал. Стадионът е целият в шлам.

ВИЖ ОЩЕ: Евакуация и извънредни мерки в Перник(ОБЗОР)

„Шламохранилището вече е на края на експлоатационния си живот, но все още има някакви обеми, които можем да пълним. Има все още работа по строежа на новото“. Това каза пред бТВ Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Република“. „Някои от предписанията на МОСВ са изпълнени, а за неизпълнените сме понесли административната отговорност“, допълни той.

„От септември 2016 г. имаме разрешение на това шламохранилище да започнем техническа и биологична рекултивация. Техническата означава да се запълни обемът му до 100%, да се изравни, за да може след това да бъде насипано с пръст и да се възстанови растителността. Три месеца по-рано сме депозирали нашите желания в общината за изграждане на ново депо. От тогава до момента разрешително за строеж на новото депо не е издадено. Ние сме готови с проекта, но всичко зависи от държавните институции. В момента, в който ни се издаде разрешение за строеж, ще го направим в рамките на няколко месеца“, обясни Спасов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че само бързата реакция на институциите е попречила да се стигне до по-голяма трагедия. „Имахме късмет, че се разминахме с една огромна трагедия. Беше укрепена стената, за да се спре разливът. Късмет е, че това огромно количество влезе в един утайник, който е намира в по-ниската част. Там са тръби, които отвеждат вливащата се вода в река Струма. Ако утайникът беше прелял, трагедията щеше да бъде много по-голяма“, каза Владимиров.

След вчерашните взети пет проби, две от тях показват превишение на електропроводимост от поречието на река Струма. Останалите показатели са в норма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай