Евакуация и извънредни мерки в Перник(ОБЗОР)

Причината е авария на шламохранилище

Евакуация и извънредни мерки в Перник(ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Причината е авария на шламохранилище
  • Съоръжението редовно предизвиква наводнения, твърдят местните жители

Скъсана дига на шламохранилище от пернишкия ТЕЦ доведе да извънредни мерки и евакуиране на жителите от района на аварията. Шламохранилището редовно предизвиква наводнения от преливания през дигите, оплакаха се жители на пернишки квартал.

ВИЖ ОЩЕ: Авария на отпадъчно водохранилище заплашва Перник

„След последните комплексни разрешителни това трябваше да престане да се набива шлам и да се рекултивира, такива са всички инструкции на министерствата“, каза Надка Павлова, кмет на район в Перник, цитирана от бТВ.

Министрите на околната среда и водите – Емил Димитров, на икономиката – Емил Караниколов, и вътрешните работи – Младен Маринов, обявиха, че ще има санкции за ТЕЦ-а.

„Цялата налична техника на фирмите  на територията на общината е тук. Виждате какво количество инертни материали и камъни се засипват“, обяви кметът на Перник Станислав Владимиров. Той уточни, че няма наводнени къщи в кварталите, единствено за подгизнали дворове.

Засега дигата е укрепена, но „Топлофикация – Перник“ трябва да затвори хранилището и да затопля водата на перничани чрез газ, решиха министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай