Неделя,

Евакуация и извънредни мерки в Перник(ОБЗОР)

От: СТАНДАРТ -
134
Евакуация и извънредни мерки в Перник(ОБЗОР)
A
A
A
  • Причината е авария на шламохранилище
  • Съоръжението редовно предизвиква наводнения, твърдят местните жители

Скъсана дига на шламохранилище от пернишкия ТЕЦ доведе да извънредни мерки и евакуиране на жителите от района на аварията. Шламохранилището редовно предизвиква наводнения от преливания през дигите, оплакаха се жители на пернишки квартал.

ВИЖ ОЩЕ: Авария на отпадъчно водохранилище заплашва Перник

„След последните комплексни разрешителни това трябваше да престане да се набива шлам и да се рекултивира, такива са всички инструкции на министерствата“, каза Надка Павлова, кмет на район в Перник, цитирана от бТВ.

Министрите на околната среда и водите – Емил Димитров, на икономиката – Емил Караниколов, и вътрешните работи – Младен Маринов, обявиха, че ще има санкции за ТЕЦ-а.

„Цялата налична техника на фирмите  на територията на общината е тук. Виждате какво количество инертни материали и камъни се засипват“, обяви кметът на Перник Станислав Владимиров. Той уточни, че няма наводнени къщи в кварталите, единствено за подгизнали дворове.

Засега дигата е укрепена, но „Топлофикация – Перник“ трябва да затвори хранилището и да затопля водата на перничани чрез газ, решиха министрите.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички