Добрият пример в Смолян: как се контролира „умно“ автопаркът на градския транспорт

IoT решение на Yettel следи не само телеметричните данни, но и изследва поведението на шофьора, пътната обстановка и температурата в автобусите

Добрият пример в Смолян: как се контролира „умно“ автопаркът на градския транспорт | StandartNews.com

Информацията е най-скъпият ни ресурс – неслучайно тя се оценява по-високо дори и от петрола. Доказва го транспортният бизнес, където на пръв поглед най-ценно е горивото, но всъщност данните, които показват как реално работят системите, дават ключова преднина за ефективното управление на организацията. Подобно на петрола обаче, който струва повече, когато се преработи в готови за използване продукти, събраната информация има много по-голяма стойност, когато се обработва и анализира.

Тясната връзка между горивото и информацията е залегнала и в Smart Fleet Management  решението на Yettel, което подпомага мониторинга и управлението на служебните превозни средства. Освен, че предоставя данни в реално време, Internet of things (IoT) услугата  генерира детайлни справки за маршрута, скоростта и дори поведението на шофьора по време на път.

“С тази услуга осигуряваме ново ниво на свързаност между системите в превозните средства и хората, което позволява по-голяма сигурност и контрол. Същевременно с това подкрепяме нашата стратегия – чрез устойчиви технологични услуги помагаме на бизнесите не само да оптимизират разходите си, но и да управляват процесите с повече прозрачност и отговорност към обществото“, коментира Николай Николов, директор „Бизнес продажби и маркетинг“ в Yettel.

Партньорството с транспортната фирма „Рожен Експрес“, започнало като пилотен проект, е показателен пример за предимствата на бизнес решението от Yettel. Автобусите, които се движат по градските линии в Смолян, са интегрирани с GPS тракери и различни сензори, отчитащи температурата в салона за пътници, поведението на шофьора и  пътната обстановка.

Smart Fleet Management решението е важен инструмент, с който успяваме да проследим как се движат автобусите – дали разписанието се спазва, както и какъв е пътникопотокът, а събраните данни ни помагат да подобряваме услугите си и при необходимост да предприемаме навременни мерки. Виждаме сериозен потенциал в тази услуга и планираме скоро да я надградим както с нови функционалности, така и да оборудваме още превозни средства“, посочва Мария Семерджиева, изпълнителен директор на „Рожен Експрес“ АД.

IoT услугата събира цялата информация от инсталираните датчици и създава „дигитални близнаци“ на превозните средства в онлайн среда, които показват в детайли случващото се на пътя. Справките са достъпни отвсякъде и включват телеметрични данни за работата на отделните системи, времето в движение, внезапни спирания и начина на шофиране като цяло. При възникнали инциденти платформата сигнализира веднага през различни комуникационни канали включващи дори и снимков материал. Систематизираната информация помага да се анализират използваните ресурси, а оттам да се намалят както разходите, така и негативният отпечатък върху околната среда. Освен потреблението на гориво, източник на замърсяване са и фините частици (т.нар неизгорели емисии), които се отделят от износване на спирачките и гумите. За тяхното ограничаване важна роля има правилното шофиране и поддръжката на превозните средства.

Когато става дума за обществен транспорт, безопасността и комфортът на пътниците са на първо място. Видеорегистраторът и GPS тракерът, инсталирани в автобусите, помагат в случай на проблем по-бързо и лесно да се провери в кой момент е настъпил и от какво е бил предизвикан, което улеснява разрешаването му и предприемането на превантивни мерки. Допълнителните температурни сензори следят градусите в превозните средства през целия ден – от една страна, за да се гарантира комфортът на пътниците при спазване на законовите норми, а от друга – за да се следи и оптимизира използваната топлоенергия.

Услугата на Yettel комбинира различни функции и може да се използва също при транспорт на стоки, за които са необходими специални условия. Повече за автопарк решенията, които телекомът предлага, вижте тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай