Четвъртък,

Детските градини и ясли във Видин работят

От: Стандарт -
Детските градини и ясли във Видин работят
A
A
A

Областният временен кризисен щаб за оценка на риска във Видин проведе днес заседание с цел координиране на действията на компетентните държавни органи, във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение заболяването COVID-19.

Областният управител Момчил Станков запозна присъстващите със заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 на територията на Габрово и Плевен. Той посочи, че мерките, които са предприети към момента включват:
1. На територията на област Видин се преустановява посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
2. Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
3. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
4. На Регионалната здравна инспекция е разпоредено да създаде организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал;

От днес е в сила заповед на кмета на Община Видин, с която е разпоредено детска ясла „Слънчев кът“ в град Видин и детските градини на територията на Общината да останат отворени, като бъдат предприети противоепидемични мерки. Ще се извършва строг сутрешен филтър и задължително изискване за медицински преглед на входа от медицинските специалисти, като не се допускат деца със съмнение за заболяване. Ще се прави четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на помещенията. Директорите на детски заведения са длъжни да осигурят предпазни средства – ръкавици, дезинфектанти и др. за персонала. Ограничава се достъпът на външни лица. По преценка на родителите, децата може да не посещават детските заведения в определения превантивен ограничителен период.

Със заповедта се преустановяват посещенията на културни мероприятия (в т.ч. кина, театри, концертни зали, фитнес зали, тържества, чествания и др.), в които се събират много хора на закрито, а също и организирането на масови културни, туристически и други мероприятия на открито - концерти, фестивали, изложения и др. Забранява се провеждането на извънкласни дейности, олимпиади, учебни практики, състезания, турнири, ученически игри и др., в които участват деца и ученици. В сградата на Общинска администрация - Видин и в сградите на всички общински предприятия ще се извършва четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на кабинетите и помещенията. Ограничава се достъпът на външни лица до всички социални услуги на територията на Общината.

По време на заседанието бяха обсъдени конкретни мерки за противодействие на влизането и ограничаване разпространението на коронавирус инфекцията на областно равнище.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички