Детските градини и ясли във Видин работят

Ще се извършва строг филтър и няма да се допускат деца със съмнение за заболяване

Детските градини и ясли във Видин работят | StandartNews.com

Областният временен кризисен щаб за оценка на риска във Видин проведе днес заседание с цел координиране на действията на компетентните държавни органи, във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение заболяването COVID-19.

Областният управител Момчил Станков запозна присъстващите със заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 на територията на Габрово и Плевен. Той посочи, че мерките, които са предприети към момента включват:
1. На територията на област Видин се преустановява посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
2. Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
3. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
4. На Регионалната здравна инспекция е разпоредено да създаде организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал;

От днес е в сила заповед на кмета на Община Видин, с която е разпоредено детска ясла „Слънчев кът“ в град Видин и детските градини на територията на Общината да останат отворени, като бъдат предприети противоепидемични мерки. Ще се извършва строг сутрешен филтър и задължително изискване за медицински преглед на входа от медицинските специалисти, като не се допускат деца със съмнение за заболяване. Ще се прави четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на помещенията. Директорите на детски заведения са длъжни да осигурят предпазни средства – ръкавици, дезинфектанти и др. за персонала. Ограничава се достъпът на външни лица. По преценка на родителите, децата може да не посещават детските заведения в определения превантивен ограничителен период.

Със заповедта се преустановяват посещенията на културни мероприятия (в т.ч. кина, театри, концертни зали, фитнес зали, тържества, чествания и др.), в които се събират много хора на закрито, а също и организирането на масови културни, туристически и други мероприятия на открито - концерти, фестивали, изложения и др. Забранява се провеждането на извънкласни дейности, олимпиади, учебни практики, състезания, турнири, ученически игри и др., в които участват деца и ученици. В сградата на Общинска администрация - Видин и в сградите на всички общински предприятия ще се извършва четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на кабинетите и помещенията. Ограничава се достъпът на външни лица до всички социални услуги на територията на Общината.

По време на заседанието бяха обсъдени конкретни мерки за противодействие на влизането и ограничаване разпространението на коронавирус инфекцията на областно равнище.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай