Дете боядиса мечка със спрей във Варна

Дете боядиса мечка със спрей във Варна | StandartNews.com

Варна. Мечката Свобода от Варненския зоопарк е боядисана в синьо, след като дете хвърли флакон със спрей-боя в клетката й. Мечката полюбопитствала какво са й дали, отишла към флакона и го ударила с лапа. Спреят се пръснал от удара и оцветил главата на животното в ярко синьо. Освен това я ударил в едното око, което се възпалило, а муцуната й е подута.

Ветеринарните лекари са й предписали антибиотици и се чудят как да я почистят от боята, тъй като трябва да се използва безвреден за здравето й препарат. „Толкова е силна тази боя, че дори стените по клетката не могат да се изчистят лесно", коментира управителят на зоопарка Иванка Стоянова, цитирана от сайта Petel.bg.

Тя съобщи, че веднага щом се измисли подходящ начин за почистването на Свобода, трябва да се затвори паркът за посетители, мечката да се упои и да се извади на двора, за да я изчистят.

Синята боя е опръскала и мечока Карамуш, но при него положението не е толкова тежко. „Окаяна гледка е Свобода, окаяна!", каза директорът.

Очаква се 10-годишното момче, хвърлило флакона, да получи наказание чрез Детска педагогическа стая. До момчето ще стигне полицията. Зоологът на парка е успял да издири момченцето, открил името, адреса и училището на детето. Служителката на зоопарка е видяла групичката деца, които се навъртали край клетката на мечките. Щом пуснали боята, хлапетата се разбягали. Тя обаче успяла да хване някои от тях и те й казали как се казва момчето, което е хвърлило спрея.

„Очаквам това дете не само да го намерят, но нека плати лечението на Свобода, което на този етап все още не знам колко ще струва. Освен това би трябвало това момче всеки ден да стои пред клетката на мечките и да обяснява на посетителите защо едната от тях цялата е синя", гневи се Стоянова. „Това, което е извършено, е зло. Свобода страда. Как може такива хора, които не обичат животните и искат да им навредят, да идват в зоопарка!?", коментира още Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай