Четвъртък,

Десето юбилейно издание на Минипринт Казанлък

От: Стандарт -
1078
Десето юбилейно издание на Минипринт Казанлък
A
A
A

През последното десетилетие стана невъзможно да се пренебрегне огромното множество художествени стилове, медии и творчески процеси, които характеризират съвременната графика. Иновациите в технологиите за създаване и възпроизвеждане, позволиха на художниците да разширят границите на себеизразяването и да работят в безпрецедентна гама от нови творчески формати. Но безмилостното темпо на съвремието и експерименталните течения предизвика и радикално противодействие: докато някои художници са възприели напълно последните технологични процеси, все по-голям брой художници остават неубедени в тях и продължават да се застъпват за по-класическите и традиционни начини на печат. Отношенията между традиционните и дигиталните техники в графиката ни отвеждат в сърцето на два важни въпроса: Как биха могли цифровите технологии и методите за възпроизвеждане да претендират за своето достойно място в дългогодишната традиция на художествения опит и въображение? И как традиционните графични техники ще продължат да се развиват, без да се превърнат в просто носталгично възстановяване на приемани за даденост архаични форми на изразяване?

Международната изложба за съвременна малка графика Казанлък е годишна проява, чиято цел е да постави и разшири този разговор в различни културни форуми, оспорвайки схващането, че една изложба трябва да се фокусира единствено върху техническите аспекти на графиката. Тъй като носителят не е заместител на съдържанието, Минипринт Казанлък представя както традиционни, така и експериментални отпечатъци с високо техническо качество и дълбочина на въображението. Форматът и времевата рамка на годишното събитие имат за цел да осигурят сцена за художници, куратори, колекционери и любители на изкуството да събират и обменят идеи, за да споделят нови знания и прозрения за дисциплината и бъдещето на графиката за години напред.

Минипринт Казанлък е вече традиционна проява в богатия културен календар на нашия град. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят всяка година чуват името на Казанлък. Тази година е десетото издание на изложбата, която традиционно ще се проведе в залите на Художествена галерия – Казанлък в рамките на Фестивала на розата.

Откриване: 1 юни, 18:00 ч. в Художествена галерия - КазанлъкСъбитието е част от програмата на ПРАЗНИК НА РОЗАТА 2022 ГОДИНА, организиран от Община Казанлък.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички