Десето юбилейно издание на Минипринт Казанлък

Заповядайте на откриването утре в Художествена галерия – Казанлък

Десето юбилейно издание на Минипринт Казанлък | StandartNews.com

През последното десетилетие стана невъзможно да се пренебрегне огромното множество художествени стилове, медии и творчески процеси, които характеризират съвременната графика. Иновациите в технологиите за създаване и възпроизвеждане, позволиха на художниците да разширят границите на себеизразяването и да работят в безпрецедентна гама от нови творчески формати. Но безмилостното темпо на съвремието и експерименталните течения предизвика и радикално противодействие: докато някои художници са възприели напълно последните технологични процеси, все по-голям брой художници остават неубедени в тях и продължават да се застъпват за по-класическите и традиционни начини на печат. Отношенията между традиционните и дигиталните техники в графиката ни отвеждат в сърцето на два важни въпроса: Как биха могли цифровите технологии и методите за възпроизвеждане да претендират за своето достойно място в дългогодишната традиция на художествения опит и въображение? И как традиционните графични техники ще продължат да се развиват, без да се превърнат в просто носталгично възстановяване на приемани за даденост архаични форми на изразяване?

Международната изложба за съвременна малка графика Казанлък е годишна проява, чиято цел е да постави и разшири този разговор в различни културни форуми, оспорвайки схващането, че една изложба трябва да се фокусира единствено върху техническите аспекти на графиката. Тъй като носителят не е заместител на съдържанието, Минипринт Казанлък представя както традиционни, така и експериментални отпечатъци с високо техническо качество и дълбочина на въображението. Форматът и времевата рамка на годишното събитие имат за цел да осигурят сцена за художници, куратори, колекционери и любители на изкуството да събират и обменят идеи, за да споделят нови знания и прозрения за дисциплината и бъдещето на графиката за години напред.

Минипринт Казанлък е вече традиционна проява в богатия културен календар на нашия град. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят всяка година чуват името на Казанлък. Тази година е десетото издание на изложбата, която традиционно ще се проведе в залите на Художествена галерия – Казанлък в рамките на Фестивала на розата.

Откриване: 1 юни, 18:00 ч. в Художествена галерия - КазанлъкСъбитието е част от програмата на ПРАЗНИК НА РОЗАТА 2022 ГОДИНА, организиран от Община Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай