Десетки старозагорци се преклониха пред подвига на героите извоювали битката край Одрин

Отец Йордан от Старозагорска митрополия отслужи заупокойна молитва

Десетки старозагорци се преклониха пред подвига на героите извоювали битката край  Одрин | StandartNews.com

Днес на паметната дата 26 март - Ден на Тракия се навършват 111-години от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история.

В знак на преклонение пред героите, десетки граждани, офицери и войници от Втора механизирана бригада и представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“  традиционно отбелязаха Деня на Тракия с общоградски ритуал.

Отец Йордан от Старозагорска митрополия отслужи заупокойна молитва за починалите тракийски българи, които са отдали живота си за България. „Светата православна църква винаги е почитала и е подтиквала да съхраняваме в паметта си националните ни празници и националните ни герои. Още Св. Паисий Хилендарски говори за това, че трябва да знаем своята история.“- допълни той.

По повод празника, слово произнесе председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов. „Преди 111-години на днешния ден, камбаните възвестяват падането на Одрин. С кървав щурм, победните български легиони го изтръгнаха от ръцете на врага.

Тази славна военна победа е триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия.

Този свят ден винаги ще бъде почитан от нас, потомците на българите от Одринска Тракия, прокудени от родните им места. Тракийското дружество в Стара Загора ще пази вечно жива тази традиция“- каза още председателят на тракийското дружество.

Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов, а с рецитал се включиха ученици от VI ОУ „Свети Никола“.

Венци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“ поднесоха представители на институции, граждански и политически организации.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, заместник-областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, заместник-командирът на Втора механизирана бригада полковник Митко Балтов, Общественият посредник на Община Стара Загора Иванка Сотирова и общински съветници.

По-рано днес по повод празника, учениците от клубовете за занимания по интереси на  VI ОУ „Свети Никола“, изнесоха интердисциплинарен урок по родолюбие. Часът беше посветен на деня на Тракия, с послание за съхранение на родовата и историческа памет.

 

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин.

С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ гр. Стара Загора и почетен гражданин на Община Стара Загора – г-жа Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от Втора българска армия през Балканската война (1912-1913 г.). Съюзниците – български и сръбски войски, са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на поета Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

 

Обсадата е известна с някои от първите случаи в света на действие на бойна авиация. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Тази решителна победа довела до края на Балканската война.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.”

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: “Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай