Милиони за археологически разкопки по "Хемус"

За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по АМ Хемус

Милиони за археологически разкопки по "Хемус" | StandartNews.com

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат финансирани с 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по АМ „Хемус“.

Археолози ще изследват находките и по пътя Видин-Ружинци-Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на Северния обходен път на Бургас. Направени са спасителни археологически проучвания на 2 обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и край местността Боаза.

Продължава и проучването на единия обект, установен през 2019. Смята се, че той е от римския период - от средата на втори до средата на трети век, както и на втори обект, регистриран като ранносредновековен металургичен център. По трасето на магистралата от пътен възел Боаза до Крайник са получени 11 археологически обекта.

Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Проучвания са направени на три археологически обекта по трасето на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен.

По направлението на пътя Видин-Димово-Ружинци-Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. Един обект от късната античност е проучен по трасето на пътя Калотина-Софийски околовръстен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай