Блокове в Русе няма да бъдат санирани. Причината

Решение на ЗМС

Блокове в Русе няма да бъдат санирани. Причината | StandartNews.com

Източник: dunavmost

Няма да бъдат отпуснати средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за еднергийно обновяване на 4 жилищни блока в град Русе.

Това стана ясно днес от публикуваните решения на ЗМС. МРРБ подписа двустранни споразумения за трансфер на средства с 6 общини за енергийно обновяване на последните 48 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради от общо 52 сгради. Така почти всички кандидатствали по Програмата сгради ще бъдат енергийно обновени с изключени на 4 блока в Община Русе, които са получили отрицателна оценка за конструктивна устойчивост и поради това няма да бъдат финансирани.

С промените се цели недопускане на надвишаване на финансовия ресурс на Програмата и нейното реализиране в рамките на одобрения бюджет.

Правителството прие изменение и допълнение на Постановление № 18 на Министерски съвет от 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията ѝ.

Промените предвиждат преустановяване на сключването на договори за обществени поръчки за дейности по Програмата чрез избор на нови външни изпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки, и за поемане на нови финансови ангажименти по нея. Определя се и краен срок за сключване на анекси към договорите за целево финансиране.

Изключение се допуска за сключване на договор за изпълнение на дейности по Програмата с външни изпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки, с които не е сключен такъв, за сгради, за които има потвърден от МРРБ финансов ресурс, като се предвижда срок за това.

Това изменение няма да повлияе на сключените договори за възлагане на обществени поръчки с избрани изпълнители, дейностите по които все още не са изпълнени и които ще продължат да бъдат изпълнявани съгласно условията на Програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай