Събота,

Банско представи културния и спортен календар за лятото

От: РЕДАКТОР -
Банско представи културния и спортен календар за лятото
A
A
A

На специална пресконференция днес в Тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров” беше представен културния и спортен календар БАНСКО ЛЯТО 2021, подготвен от Община Банско.

Кметът на Община Банско - Иван Кадев, започна представянето с констатацията, че сектор туризъм е най-потърпевш от пандемичните ограничения. Поставени в такава непозната ситуация, Община Банско  намира златното сечение, при което в здравословна и безопасна среда да даде възможност на туристическия бранш да работи и да помогне на хората да се върнат към нормалния начин на живот.

Представянето и развитието на събитийния туризъм през лятотото ще бъде насърчено от традиционно богатата културна, спортна, образователна и развлекателна програма.

 „Основният икономически дял в община Банско се пада на туризма. С него пряко или косвено са свързани по-голяма част от жителите на Банско и общината, много са заетите в този бизнес от други краища на България и дори от други страни. От туризма идват около 60% от приходите в общината, въз основа на които се съставя общинския бюджет, финансиращ социални дейности, здравеопазване, образование, инвестиции, градоустройство, чистота, сигурност и ред.

Съобразили сме съдържанието на програмата с посочените от Световната организация по туризъм нови основни тенденции –  преобладаващ брой индивидуални пътувания, свързани със събитийния туризъм до познати дестинации” заяви кметът.

Той синтезира в няколко думи посланието на културния и спортен календар БАНСКО ЛЯТО 2021 - традиция, приемственост и развитие.

Банско ще посрещне своите гости и на Бъндеришка поляна на  най-дългата водна пързалка в Европа /400 м/. През цялото лято кабинковата въжена линия ще работи, а при заявка от по-големи групи ще бъде пускан и лифта до връх Тодорка. Това представи маркетинг директорът на „Юлен”АД, Иван Обрейков.

Тази година Национален парк Пирин ще посрещне своите посетители с обезопасени маршрути и подновена маркировка.  Новост е разработеното интерактивно приложение, чрез което туристите ще могат да се ориентират и да спазват маршрутите, ще бъде предоставяна  информация за флората и фауната според локацията на посетителя. „Това приложение има допълнителна изключителна ценност, а именно локализиция при бедствени ситуации и ще осигурява връзка с ПСС”  поясни директорът на Национален парк Пирин - Росен Баненски.

Акцент в лятната програма на Община Банско е Банско джаз фестивал. Кметът Иван Кадев изрази съжаление от загубата на основателя и голям приятел на Банско и банскалии  д-р Емил Илиев, и заяви, че неговото дело продължава да живее и общината ще работи в посока приемственост и развитие.

Тази година БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ ще се проведе в осем фестивални вечери от 7 до 14 август. Програмата на фестивала е насочена към представяне и подкрепа на българските джаз изпълнители, които години наред са били на сцената на Банско, но през последната година нямаха възможност да работят и да радват публиката. На това издание на фестивала в международната програма са заложени участия на изпълнители от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Индонезия и др.

Първата фестивална вечер ще бъде посветена на д-р Емил Илиев  и ще бъде открита от три дами с общ проект – „Дами пеят джаз и соул”-  Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. Сред познатите имена на българските  изпълнители в програмата са Ангел Заберски, АКАГА, Васил Петров, Михаил Йосифов, Вили Стоянов и много други. Внимание заслужава проектът „Милчо завинаги”, представен от съпругата му - джаз певицата Вики Алмазиду, проект започнал приживе от Милчо Левиев, завършен от Вики и приятели на Милчо. Фестивалът ще бъде закрит от Хилда Казасян и Плевенска филхармония с „Да послушаме кино”.

На пресконференцията подкрепа изказаха проф.Стефка Оникян и мениджърът на Камелия Тодорова- Недялка Николова от името на всички изпълнители.

В съпътстващата програма на фестивала едни от най-добрите български художници ще изложат картините си. Адриана Цанева, куратор на изложбата Синтез на изкуствата сподели готовността им да подкрепят общината в идеята за създаване на Алея на джаза.

Като част от „БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ” се предвиждат съпътстващи развлекателни събития през деня в градска среда.

„Уверен съм, че всички почитатели на джаз музиката ще бъдат зарадвани от основната програма, в която са включени всички знакови имена в този жанр в България.  „БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ” се организира от Община Банско и Асоциация Фестивалите в България”, каза кметът на община Банско Иван Кадев.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички