15 язовира у нас могат да прелеят

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров

15 язовира у нас могат да прелеят | StandartNews.com

Язовири, сред които "Искър"," Бели Искър", "Сречинска бара",  "Йовковци" са между 76 и 98 процента обезпечени, а зимата още не е дошла, коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол.

"Вземаме мерки 15 язовира да не прелеят", добави той.

Язовирите "Боровец", "Студена", "Дяково", "Кара гьол" едва ги удържаме да не прелеят, заяви Димитров. Той призна, че има проблем с три язовира - "Ястребино" ,"Тича" и "Камчия".

Язовир "Ястребино" бил предназначен за земеделски нужди, но се ползвал за водоснабдяване на град и ако се ползва само за битово потребление ще има вода за 50 години по думите на министър Димитров.

Язовир "Камчия" разполагал с вода от 8 до 10 месеца. А язовир "Тича" разполагал с водни количества за две години, посочи министър Димитров. Той уточни, че по ОП "Околна среда" са отпуснати средства за ремонт на довеждащ водопровод и пречиствателна станция в Шумен.

По думите му всички други язовири са добре, с изключение на тези, които са за напояване, но в края на сезона е нормално. Язовирите "Дяково", "Студена", "Калин", "Боровица" и "Карагьол" са пълни. Там има проблем дори с балансирането да не прелеят, уточни министърът. Между 76 и 98% са обезпечени и "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски" и "Йовковци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай