Епизод 5! Проф. Бони Петрунова: Деспот Добротица създава първия флот у нас

Той е бил изключително красив мъж с голяма харизма

Деспот Добротица създава първия флот у нас. Прави го с помощта на Венеция. Това разкри директорът на НИМ проф. Бони Петрунова в новия подкаст на "Стандарт" "Чудесата на България". В Епизод 5 главният редактор на медията Славка Бозукова разговаря с един от най-големите специалисти по средновековна история у нас за съкровищата, които съхранява НИМ, както и за чудесата, които пазят крепостите Калиакра, Лютица, Перистера, Урвич и др. Новия подкаст може да гледате в специалната рубрика Podcast в агенция „Стандарт” и в YouTube канала на „Стандарт”. Можете да слушате подкаста и в Spotify.

Много неща не знаем за деспот Добротица. Най-напред той е бил е много красив мъж с голяма харизма, каза проф. Петрунова. Добротица е много добре описан от средновековните автори, освен това в НИМ вече има негов портрет, направен по описанията.

Той е бил изключително успешен владетел. Неслучайно, след като получава от брат си Балик деспотството, той го превръща във  водеща сила.

Добротица не е бил много силен военачалник, историята не пази много информация за спечелени негови битки, но явно е печелил сърцата на хората и е успявал много добре да прави политика, посочи още проф. Бони Петрунова. 

Малко хора знаят, че Добротица воюва с Генуа. Имаме много интересно сведение, което тепърва предстои да проучим. Той помага на Анна Савойска и на малкия престолонаследник Йоан V Палеолог в борбата му срещу Йоан Кантакузин, който иска да стане император. Тогава получава титлата деспот. Тогава му се дават допълнително земи. Благодарение на флота си той става доста богат. Там, в това княжество започват да се приютяват всички аристократи, които бягат от вече завладяваните български земи, разказа историята проф. Петрунова.

Тя припомни, че Родопите са завладени още 1355 г. и хората са бягали, търсейки места, където да се спасят. Никой не е очаквал това, което ще предстои. Добротица отваря предградието на Калиакра и започва да ги настанява там, каза още директорът на НИМ. 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ванката
преди 3 месеца

Поредният страхотен епизод! Благодарим Ви!

Откажи