Епизод 20! Голямото нещастие на българина - комбинацията между дребнавост и алчност

Змеят е в нас, трябва да победим себе си, казва големият български актьор Стефан Мавродиев

Голямото ни нещастие е комбинацията между дребнавост и алчност. Това заяви големият български актьор Стефан Мавродиев в подкаста на „Стандарт“. Издателят и главен редактор на медията Славка Бозукова разговаря ексклузивно с него за ролята му на героя Христо Чернопеев в легендарната лента "Мера според мера", за Деня на храбростта 6 май и за Бранд България. 

Епизод 20 от подкаста "Чудесата на България" може да бъде гледан в секция "Подкаст" на агенция "Стандарт" (www.standartnews.com), както и в You Tube канала на "Стандарт" (www.youtube.com/@Standart-News), където са всички епизоди на "Чудесата на България".

По време на преход пяната изплува и закрива важните неща, категоричен бе Стефан Мавродиев, който е убеден, че политика означава да създаваш принципи, които ще важат 200 години.

Снимахме „Мера според мера“ преди 40 години, но спомените ми са много живи и пресни. Беше забележително преживяване. Стана внезапно. Аз нямаше да играя в този филм. Гошето Дюлгеров, който ми е приятел, ми каза: "Няма да играеш, защото си много млад", върна лентата Стефан Мавродиев. И продължи: „Ами, Гоше, викам, здраве да е - в другия филм. Обаче така се завъртяха нещата... В един момент той специално дойде до София на поклонението на Гриша Вачков. Той беше много силна фигура във филма "Мера според Мера". За жалост ни напусна още в първата серия. Тогава се уговорихме аз да вляза във филма“.

Нищо не знаех за Чернопеев, признава Стефан Мавродиев. „Наложи се да проуча този период, това движение, което е изключително. Чернопеев е забележителна личност, еманация на българския народ. Принципен човек, с много ясни политически позиции, които е защитавал стоически. Честен до невъзможност. Затова и отива на фронта. Казват му: Абе, бай Черньо - така му викали, - какво правиш тук? И той се обидил, засегнал се и веднага отишъл на първа линия на фронта. Там го убиват“. 

На въпроса има ли шанс днес да се появи нов Чернопеев актьорът отговори: „Не мога да кажа. Тези неща са несравними. Вероятно има подобни измерения, но не ги виждаме. Сигурно има, не може да няма. Кръвта вода не става, аз съм убеден в това, тъй като нашият народ има забележителни качества, които са закодирани. И трябва да се постави в ситуация, за да излязат наяве. Убеден съм в това, гледайки историята ни и ставащото около мен“.

Храбър означава да отстояваш това, което в действителност мислиш, каза Мавродиев отговаряйки на въпроса храбри ли сме днес ние, българите.

Сигурно има достойни защитници на наши каузи, за които ние не знаем. Понякога каузата, която защитаваме, може да бъде пазена в тайна, за да не я урочасат и някой да й попречи нарочно. В моята история - в театъра, в киното, съм наблюдавал как се препъват хора, които са се устремили към наистина голямо признание в чужбина, каза актьорът.

Попитан победили ли сме змея на злото, на лошотията, на омразата и на лицемерието, той заяви: „Змеят е в тебе, ти си змеят, ти трябва себе си да победиш, не някакъв змей у канарите“.

Срещам много хора, които имат тази сила – да побеждават змея в себе си, каза още Стефан Мавродиев.

Мисля, че е задължително непрекъснато да се напомня за героите ни, за да не се забравя. Това трябва да бъде задача на цялата ни преса, на всички медии. Те трябва да работят много сериозно в тази линия. И тук е нужна държавна политика. Защото България няма своя доктрина накъде се развива и какво прави в новата си история. Сърбите имат една идея, гърците имат. Ние нямаме, каза актьорът.

За Гергьовден той пожела на българите да бъдат ведри. И да уважават човешката отдаденост и саможертва. Това е голямото качество - работиш за вътрешната си идея, а не за възмездяването й, категоричен бе Стефан Мародиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
didier93
преди 1 седмица

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Имейл: [email protected]

Откажи