Вот зад граница: 69 секции в Германия, 35 на Острова

Как ще дадат своя глас българите в Гърция и Италия

Вот зад граница: 69 секции в Германия, 35 на Острова | StandartNews.com

Българските граждани зад граница могат да гласуват в общо 465 изборни секции в 69 страни.

Българите в Германия ще гласуват в 69 секции. Около 300 000 са сънародниците ни в страната, съобщи БНР. 

Има средно по 250 предварително подадени заявления, които са малък процент от реално гласуващите в изборния ден. Обикновено правото си на вот упражняват около 20 000 души, но е възможно броят им да е до три път по-голям. 

Испания е втората страна с най-много секции в чужбина.„Много по-голяма мотивация - двойно повече заявления, хората виждат проблеми в България и искат да участват по-активно в случващото се в страната ни“, смята Ангел Ангелов – наблюдател.

Във Франция има 18 секции.

В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване в българските парламентарни избори. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.

 Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

 В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

В 20 секции гласуват българските граждани в Гърция.

Секциите са в общински сгради, съобразени с епидемологичната обстановка в страната.

Всички българи в Гърция мога да упражнят правото си на глас, въпреки строгите ограничителни мерки в страната.

Общо пет избирателни секции има в Атина и четири на остров Крит, където живеят и повечето българи в Гърция. По една секция в северната част на страната има в Солун, Кавала, Патра и дори в малкото градче Ставрос.

На островите Корфу, Миконос, Родос и Кос също българските граждани могат да упражнят правото на вот.

Българската дипломатическа мисия в Атина осигури безпрепятствен достъп на всички желаещи да гласуват до секциите, въпреки строгите ограничения за движение по време на пандемия. Срещу българска лична карта и удостоверение за придвижване може да се пътува до секциите в рамките на деня.

Потенциални избиратели в Гърция са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната.Не се очаква силна избирателна  активност ,защото българите, заети  в туризма все още не са започнали работа.

В Италия избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. 

Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия. 

То е от времето на древните гърци, сега има към 6000 жители, от които българите са над 200 души. 

За първи път има секция в Генуа - главният град на Лигурия, където българите са  много по-малко – към 800 души, за разлика  от Ломбардия където са към 10,000. Затова в Милано, избирателните секции са най-много 3: в Генералното ни консулство и в две училища. 

Две са в посолството ни в Рим. Заедно с тези в селищата Нетуно и Колеферо, в област Лацио има най-много избирателни секции. 

Своето седалище за вота е предоставило Почетното ни консулство за област Емилия-Романя в Болоня. 

Гласуването на българските граждани ще се признава от италианските власти за уважителна причина при тяхното придвижване до избирателните секции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай