Четвъртък,

Вот зад граница: 69 секции в Германия, 35 на Острова

От: Стандарт, снимка БГНЕС -
139
Вот зад граница: 69 секции в Германия, 35 на Острова
A
A
A

Българските граждани зад граница могат да гласуват в общо 465 изборни секции в 69 страни.

Българите в Германия ще гласуват в 69 секции. Около 300 000 са сънародниците ни в страната, съобщи БНР. 

Има средно по 250 предварително подадени заявления, които са малък процент от реално гласуващите в изборния ден. Обикновено правото си на вот упражняват около 20 000 души, но е възможно броят им да е до три път по-голям. 

Испания е втората страна с най-много секции в чужбина.„Много по-голяма мотивация - двойно повече заявления, хората виждат проблеми в България и искат да участват по-активно в случващото се в страната ни“, смята Ангел Ангелов – наблюдател.

Във Франция има 18 секции.

В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване в българските парламентарни избори. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.

 Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

 В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

В 20 секции гласуват българските граждани в Гърция.

Секциите са в общински сгради, съобразени с епидемологичната обстановка в страната.

Всички българи в Гърция мога да упражнят правото си на глас, въпреки строгите ограничителни мерки в страната.

Общо пет избирателни секции има в Атина и четири на остров Крит, където живеят и повечето българи в Гърция. По една секция в северната част на страната има в Солун, Кавала, Патра и дори в малкото градче Ставрос.

На островите Корфу, Миконос, Родос и Кос също българските граждани могат да упражнят правото на вот.

Българската дипломатическа мисия в Атина осигури безпрепятствен достъп на всички желаещи да гласуват до секциите, въпреки строгите ограничения за движение по време на пандемия. Срещу българска лична карта и удостоверение за придвижване може да се пътува до секциите в рамките на деня.

Потенциални избиратели в Гърция са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната.Не се очаква силна избирателна  активност ,защото българите, заети  в туризма все още не са започнали работа.

В Италия избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. 

Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия. 

То е от времето на древните гърци, сега има към 6000 жители, от които българите са над 200 души. 

За първи път има секция в Генуа - главният град на Лигурия, където българите са  много по-малко – към 800 души, за разлика  от Ломбардия където са към 10,000. Затова в Милано, избирателните секции са най-много 3: в Генералното ни консулство и в две училища. 

Две са в посолството ни в Рим. Заедно с тези в селищата Нетуно и Колеферо, в област Лацио има най-много избирателни секции. 

Своето седалище за вота е предоставило Почетното ни консулство за област Емилия-Романя в Болоня. 

Гласуването на българските граждани ще се признава от италианските власти за уважителна причина при тяхното придвижване до избирателните секции. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички