ВМРО и КНСБ: Съвпада визията ни за доходите

Лидерите на двете формации констатираха още в началото на срещата, че са налице базисни съвпадения

ВМРО и КНСБ: Съвпада визията ни за доходите | StandartNews.com

Увеличение на доходи и пенсии, ръст на минималната и средната работна заплата, защита на българската индустрия, българския работник и родното производство във всеки отрасъл, отпор на подмяната на историята и въвеждане на безплатни учебници за всички български ученици.

Около тези принципи се обединиха ВМРО и КНСБ по време на срещата, която синдикатът организира с основните политически партии. Лидерите на двете формации констатираха още в началото на срещата, че са налице базисни съвпадения между програмата на ВМРО и Меморандума на КНСБ за развитието на страната през следващите четири години.

Ние с КНСБ от много години поддържаме един нормален диалог и си знаем вижданията. От този меморандум виждаме едни много сериозни съвпадения във визията и по отношение на минималната работна заплата, и по отношение на средната работна заплата, тук нашите изчисления са с няколко лева разлика, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Съвпадението във виждането на партията за средна работна заплата в края на следващия мандат е почти на 100% - войводите предлагат нейният размер да бъде 2500 лв., а синдикалистите - 2462 лв.

В тази област ние вървим в една посока. И това е логично, защото един синдикат да се грижи да трудещите се хора, докато идеологията на една политическа формация като ВМРО изважда на преден план ценността, наречена българин, а не някаква измислена евро- или атлантическа, или евразийска, и всякакви други ценности, коментира Каракачанов. Посоката, в която мислим, е една и съща, заключи той за еднаквите виждания за ръста на доходите.

Необлагаемият минимум е една разумна мярка, както и позицията на КНСБ по отношение на намаляването на ДДС на 15%, смята още лидерът на ВМРО. Двете организации намират съвпадение и в позициите за повишение на обезщетението за втората година от майчинството, което синдикатът предлага да бъде в размер на 60%.

Каракачанов посочи, че на този етап войводите няма да подкрепят единствено предложението на синдиката за въвеждането на данък печалба на 15%. Защото това ще предизвика реакция, която не знам дали няма да вкара част от този бизнес обратно в сивия сектор, мотивира опасенията си Каракачанов.

Той изтъкна, че трябва да се работи за премахването на административния рекет над бизнеса. Докато няма ясно изразена воля да се спре с разделянето на бизнеса на наши и Ваши, на червени и сини, не данък 15%, нулев данък да сложиш, чужда инвестиция няма да дойде, заради административно-партийния егоизъм и бюрокрация, добави той. На бизнеса трябва да се гледа като на златна кокошка - да го къткаш, да го гледаш, да го храниш, а той да ти снася златните яйца, обобщи лидерът на ВМРО.

Каракачанов призна, че трябва да бъде чута експертизата на синдиката, който не одобрява предлаганото от редица партии преизчисляване на пенсии с аргумента, че това ще разруши пенсионния модел и ще демотивира хората да внасят осигуровки. Да има ежегодно увеличение на пенсиите с около 15%, като в никакъв случай механизмът не бива да бъде преизчисляване на пенсиите, това е най-голямата глупост, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на срещата. Той се аргументира с това, че при подобен подход 1,2 млн. пенсионери ще получат нула увеличение на пенсиите, а само другата половина от хората в третата възраст ще бъдат доволни. Затова КНСБ вижда справедливост в подхода с увеличаването на коефициента на всяка година стаж в личната формула на всеки пенсионер според изработените години и доход, върху който се е осигурявал.

Посоката ни е една и съща – увеличаване на доходите на българските пенсионери, обобщи той и напомни, че увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лв. беше един дължим жест към хората. Въпросът за пенсиите е много спорен - как да осигурим най-справедливо повишаване на пенсиите. Едната група специалисти го виждат като преизчисляване, аз съм склонен да се доверя на Вашата експертиза, обърна се Каракачанов към лидера на синдиката. Въпросът е как да го направим по най-справедливия начин и да не фалира фискът, подчерта лидерът на ВМРО.

Въвеждането на необлагаемия минимум и намаляването на ДДС на 15% са разумни предложения, смята още Каракачанов по повод идеите на синдиката, заложени в меморандума.

Каракачанов представи и намерението на ВМРО за въвеждане на ваучери за лекарства до 70 лв. на онези пенсионери, които нямат странични доходи, но които са в тежко здравословно състояние, както и ваучери до 100 лв. за всеки български гражданин, за да почива в български курорти и да се подпомогне туристическият бранш.

Лидерът на ВМРО получи адмирации от председателя на СБУ Янка Такева за свършеното в сферата на образованието с увеличението на учителските заплати и отстояването на патриотичното възпитание в училище. Моите поздравления за всички Вас - през тези четири години доказахте, че сте един много коректен коалиционен партньор и всичко, което обещахте се изпълни, обърна се към Каракачанов тя. Такева апелира за въвеждане на безплатни учебници за учениците до 16 г., както е записано в Конституцията, но реално не е така. Лидерът на ВМРО репликира, че партията планира безплатни учебници не само до 16 години, а до завършването на училище - за всички деца от 1 до 12 клас.

Янка Такева отправи апел и за решаването на проблема с изучаването на история в училище. Много е сериозен проблемът с учебните планове по история. Не може в историята за 6 клас и за 11 клас да казваме, че благодарение на присъствието на нашите съседи ние сме си обменяли опит във връзка с обичаите, което е жалко, възмути се лидерката на СБУ към КНСБ. Толкова е смешно, ставаме за смях и пред Европа, българският учител не го преподава, но го пише в учебниците, оплака се Янка Такева. Направиха белята с учебниците и много разчитаме на вас, потърси помощ лидерката на учителския синдикат.

Председателят на ВМРО беше категоричен, че партията ще настоява, ако отново е в управлението, да има заместник-министър с ресор именно средно образование, а личността да бъде обсъдена заедно със СБУ, за да бъде той и професионалист, и патриот.

Учебните планове по история са голям проблем, именно МОН и социалното министерство са най-много атакувани от соросоидните структури. Всяко нещо беше голяма битка - да увеличим часовете по военно обучение, часовете за патриотично обучение. Имаш чувството, че си срещу чужденци, назначени от Али паша, разкри Каракачанов за съпротивата в тези сектори. Войната се печели в класната стая, както е казал Бисмарк. Аз ултиматуми на това правителство не съм поставял досега, но следващия мандат ще искаме зам.-министъра да бъде посочен от нас, защото ми омръзна да ме лъжат. Защото едни чиновници там се хранят от разни проектчета и не ги интересуват българските деца, заключи лидерът на ВМРО.

В срещата с ръководството на КНСБ участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика и водач на листата в Перник – д-р Султанка Петрова, водачът на две листи на ВМРО – в Пловдив и Стара Загора, Александър Сиди, както и евродепутатът и водач на листите в Бургас и Благоевград Ангел Джамбазки, който обясни защо войводите са срещу „зелените талибани“, готови под оправданието за „Зелената сделка“ да закрият цели индустрии и да оставят хиляди безработни. То е нещо подобно на Истанбулската конвенция - защитава се добра кауза срещу насилие над жени и деца, но се прокарва друго. И при „зелената сделка“ се казва – искаме намаляване на емисиите и декарбонизация, но стъпките са към деиндустриализация, категоричен беше Джамбазки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай