Вижте бюлетината и как ще се гласува машинно

Хартиената ролка в машината стига за 440 гласа

Вижте бюлетината и как ще се гласува машинно | StandartNews.com

Централната избирателна комисия показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори на 4 април. Днес бе демонстрирано и гласуване с машина на "Сиела Норма", каквито ще има в 9390 секции с 300 и повече избиратели.

Всяка бюлетина за парламентарните избори ще е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия.

Машината ще е с ограничители, за да не се вижда вотът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина.

За да види всички партии и коалиции, избирателят ще трябва да разлисти три пъти - на една страница ще има до 12 кандидати. Отбелязването става чрез натискане на екрана.

Има възможност да се отбележи и преференция, като на екрана на машината се изписват и имената на кандидатите за депутати.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Преди окончателно да завършим процедурата може да се връщаме колкото пъти желаем.

Разписката трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. Все още няма решение дали отрязъците ще се броят.

"На разписката има и QR код, който е одитна следа. Всяка машина има три одитни следи. Нямате броене на резултати и човешкият фактор е изключен", увери Стефан Митков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай