Проф. Михайлов: Всяка болница с К-19 отделение - грешка е

Управляващите отхвърлиха готов план за епидемична обстановка

Проф. Михайлов: Всяка болница с К-19 отделение - грешка е | StandartNews.com
  • Не трябва всяка болница да разкрива отделения за лечение на коронавируса
  • Бях доброволец и на място видях проблемите на здравната система, казва проф. Георги Михайлов

На предстоящите парламентарни избори професор Георги Михайлов е водач на листата за Първи многомандатен избирателен район - Благоевград. Той е роден на 25 април 1958 година и е депутат от парламентарната група на БСП и в настоящето Народно събрание. Ето какво каза проф. Михайлов за управлението на коронакризата и здравеопазването у нас.

- Проф. Михайлов, вие бяхте част от доброволческите екипи в болниците в Свищов и в Гоце Делчев, какво ще разкажете от опита си там?
- За съжаление с колегата Тимчев /б. ред. д-р Илиян Тимчев/заварихме една доста занемарена и остаряла леглова база с много технологични проблеми. Технологичната готовност и осигуреност на голяма част от българските болници, с някои малки изключения, не е на необходимото ниво. От друга страна, ясно се вижда наличието на застаряващ професионален състав както при лекарския, така и при сестринския персонал, както и сериозен дефицит на кадри. В такива условия всяка здравна криза, по-голяма или по-малка, ще представлява сериозен проблем за българската здравна система.- Защо взехте решение да станете доброволец?- Не считам, че решението, което взехме с колегата Тимчев и с останалите колеги от Парламентарната група, е нещо изключително. Това е част от професионалната етика на всеки български лекар и подобна практика имаше в цялата страна.
- Как оценявате работата на Националния оперативен щаб /НОЩ/ и на правителството по отношение на пандемията от март 2020 г. до днес?
- Българската социалистическа партия ясно постави основата на решението на този проблем. В Република България по времето, когато министър на здравеопазването е бил проф. Гайдарски, е бил съставен подробен план за действие в епидемична обстановка, включващ представители на целия Министерски съвет и оглавяващ се от заместник-председател на МС. Този план можеше да бъде лесно трансформиран за условията на сегашната пандемия, но въпреки направеното от нас конкретно предложение в парламентарна зала, управляващото мнозинство не се съобрази с това. За съжаление такова управление на кризата доведе със себе си и всички появили се сериозни проблеми.
- Ако сте директор на болница какво бихте направили, за да се справите с напрежението при евентуална трета вълна - особено в провинцията?
- Подобни решения следва да се координират на национално и на регионално ниво след внимателна оценка на кадровите и технологични възможности на отделните лечебни заведения и на конкретната епидемична обстановка. Категорично не следва всяко болнично заведение да разкрива специализирани отделения за лечение на ковид инфекцията.
-  Какви биха могли да бъдат най-правилните решения за коронакризата оттук-нататък и какви са идеите на БСП по този въпрос?
- БСП представи в хода на протичането на кризата конкретните си предложения - масово тестване на населението; създаването на специализирани лечебни заведения за времето на кризата, които да се занимават с коронаинфекцията; необходимостта от осигуряването на чисти коридори за лечение на социално-значимите заболявания; активна ваксинационна политика  и при необходимост - договаряне на количества ваксини извън договорените от Европейския съюз; сериозна разяснителна кампания.
- Извън коронавируса кой здравен проблем бихте отличили като най-съществен в България?
- За съжаление изключително много изостана реализацията на диагностиката и лечението на социално-значимите заболявания в Република България, които са основната причина тя да заема основното водещо място по смъртност в рамките на Европейския съюз, а не поради смъртността от коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай