Политолог: Управлението не е домашен белот

Някой се опитва да вкара България в нова криза, казва доц. Антоний Гълъбов

Политолог: Управлението не е домашен белот | StandartNews.com

 

  • Някой се опитва да вкара България в нова криза, казва политологът доц. Антоний Гълъбов

- Доц.  Гълъбов, как ще коментирате изборните резултати? "Има такъв народ" се оказа доста подценена преди вота?
- Това е странно, тъй като всички изследвания преди изборите и до средата на изборния ден тази формация вървеше със стабилни резултати, след което рязко ги увеличи. Но реалността е очевидна - имаме фрагментиране в обществото, което се изразява и във фрагментиране в парламента. Ние имаме около 22 % от подадените гласове за кандидати, които не са влезли в парламента, така че те няма да произведат резултат. Така малко под една четвърт от гласоподавателите, които са дали своя вот, ще останат непредставени.
- На какво се дължи успехът на "Има такъв народ"?
- На сложна комбинация. От една страна, на корпоративния характер на тази продуцентска компания, която се превърна в партия. От друга страна - на факта, че "Шоуто на Слави" е част от политическото статукво. Поне едно поколение български граждани израсна с "Шоуто на Слави" и с този начин на възприемане на политиката. Всъщност тези по-млади избиратели не знаеха нищо нито за програмата на този политически субект, нито за кандидатите му. Те гласуваха за собственото си възприятие за политика.
- Как ще се състави кабинет?
- В момента само кръгът от интереси около Румен Радев настоява, че нищо не трябва да се прави около този парламент, само и само да се назначи служебно правителство. Но тези хора в парламента са избрани, те трябва да положат клетва и да изпълнят поне нещо от това, което обещаваха на българските граждани. Това не е домашен белот, в който, когато получиш лоши карти, можеш да ги хвърлиш и да си поискаш други. Освен това, ако проведем предсрочни изборни до края на тази година, резултатите няма да са по-различни. Истината е, че нямаме ясно изградена политическа алтернатива, която да може да поеме ролята на мнозинство. Така че с това политическо представителство трябва да бъде намерен начин да се управлява страната, защото отвъд партийните интереси има много по-ясно изразени национални интереси. Най-вероятно това правителство ще бъде излъчено с втори проучвателен мандат от "Има такъв народ", възможно и с някакъв тип пасивна подкрепа от БСП. В крайна сметка ще е някакво експертно правителство на малцинството, което ще разчита на плаващи и тематични ситуативни мнозинства.
- Как си обяснявате резултата на БСП, за първи път тя е трета политическа сила?
- Не е толкова важно подреждането на БСП, колкото, за съжаление, резултатите от една последователна трансформация на БСП в лидерска партия. Както и нейното неадекватно и неефективно поведение като опозиция. Но е добре избирателите на БСП да преценят какво става - защото важно е не толкова мястото, колкото че БСП слиза надолу като гражданска подкрепа. Факт е, че БСП не се разпознава като алтернатива на управлението.
- Можем ли да очакваме нови избори скоро? Влизаме ли в една спирала на непрекъснати избори?
- Онова, което се вижда на терен, е, че определени интереси се опитват да вкарат България не само в икономическа, социална, санитарна, а и в политическа криза. Въпросът е новоизбраното народно представителство да поеме отговорност за действията си.         

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай