ЦИК: Втора фирма иска да доставя машини

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната

ЦИК: Втора фирма иска да доставя машини | StandartNews.com

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Това заяви зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му най-много били от Турция- 16 363. Следват Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания- 2561 заявления.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко.

Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години.

Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", обясни той. 

"Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално", увери Томов.

"Имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов. Той уточни, че близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

"Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа", категоричен е Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай