ЦИК определи новите депутати. Списъкът в неделя

Водачите на две листи трябва да изберат от кой район да станат депутати

ЦИК определи новите депутати. Списъкът в неделя | StandartNews.com

ЦИК определи избраните народни представители в 45-ото Народно събрание, предаде  Агенция „Фокус“. Това се случи на заседание на специализирания орган, което се излъчва онлайн.

Окончателният списък на новите 240 лица се очаква да бъде готов в неделя, защото водачите на две листи трябва да изберат от кой район да станат депутати и имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от коя листа желаят да останат избрани. Срокът започва да тече от второто поред публикуване на решението на ЦИК на страницата на специализирания орган. Заявлението трябва да е писмено и да постъпи в ЦИК.

В 45-ото НС ГЕРБ – СДС ще имат 75 народни представители, „Има такъв народ“ – 51, а БСП – 43. ДПС са получили 30 мандата, „Демократична България“ – 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Коалиция ГЕРБ-СДС води в 24-и района на страната. Първенци по резултат са от ГЕРБ – Хасково, но най-голям брой депутати ГЕРБ ще имат във Варна.

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна.

БСП печели по проценти в 31-ви МИР Ямбол, но там получава 1 депутатско място. Социалистите ще бъдат представени с най-много депутати от Пловдив област, които за разлика от останалите места в страната са на второ място по проценти след ГЕРБ.

ДПС е първа политическа сила в Кърджали, Разград и Търговище, а най-много депутати ще има от Кърджали.

„Демократична България“ печелят вота в 23-ти МИР и в 24-ти МИР София град. Най-голям брой депутати ще имат от 23-ти МИР София град.

„Изправи се! Мутри вън!“ не са първа политическа сила в нито един район. Те ще имат най-голям брой депутати от коалицията в Бургас и 25-ти МИР София град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай