ЦИК: 400 сигнала подадени в изборния ден

Беше много трудно с гласовете от чужбина, признаха от Избирателната комисия

ЦИК: 400 сигнала подадени в изборния ден | StandartNews.com

Вече са ясни имената на всички 240 народни представители в 45-тото Народно събрание, както и разпределението на мандатите, обявиха на заключителен брифинг от Централната избирателна комисия.

Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

"Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната", отчете председателят на ЦИК Александър Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК - да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, обясни още той.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, като е имало много затруднения, особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции.

"Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считално за максималното възможно число", обясни говорител на изборната комисия Димитър Димитров.

Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече от Велико Търново.

Въпреки това – 27% от избирателите са предпочели машинния вот.

"Тепърва ще бъде направен анализ, особено що се отнася до машинното гласуване, разбира се със съответните изводи и предложения", допълниха от ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай