Социолог: Възможно е да има предсрочен вот

Според социолога Живко Георгиев няма убедително лидерство на партийно равнище

Социолог: Възможно е да има предсрочен вот | StandartNews.com

Според социолога Живко Георгиев след изборите е възможно да се стигне до предсрочен вот.

„Може да се стигне до правителство на малцинството, но малко преобладава възможността да има правителство с широка парламентарна подкрепа, все едно е кои ще са в коалицията и кои ще са само подкрепящи", коментира той пред БНР, но не изключи възможността 45-ото Народно събрание да не успее до формира управление.

Според него няма убедително лидерство на партийно равнище.

"Голяма част от т.нар. лидери, в това число и в лидерските партии, са поизчерпани и амортизирани. Има заявки за нови лица, но те бяха подтиснати от обстоятелствата. Епидемичната ситуация ограничи изявите им. Медийният ресурс е по-скоро достъпен за партиите на властта, а новите проекти се оказаха до голяма степен изолирани от публичните медии", каза той.

Георгиев посочи, че това е причината да не се случат сериозни предизборни дебати между политиците, които са важни за избирателите.

"Това, което можехме да следим по време на кампанията, не очертава еднозначно това, което ще се случи на изборите", коментира той и тогава ще стане ясно дали партиите са намерили контакт с избирателите.

Между 5 и 8 ще са политическите формации, които ще влязат в следващия парламент, смята той и подчерта, че много трудно ще се формира управленска коалиция.

Социологът прогнозира изненади в резултатите от вота, ако избирателната активност е над 3 милиона души. Според него около 50% ще е активността на 4 април.

"Ще има едни 10-15%, които ще вземат в последния момент решение за кого да гласуват, но това не е новина", уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай