Събота,

Шест партии в новия парламент. Кои са те?

От: СТАНДАРТ -
168
Шест партии в новия парламент. Кои са те?
A
A
A

Шест партии влизат в новия парламент. Това сочи последното социологическо проучване на "Маркет Линкс", направено по поръчка на бТВ и представено днес в сутрешния блок на телевизията.

Прогнозите са, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, БСП - втора. А Има такъв народ ще изпревари ДПС на третата позиция. След това се нареждат Демократична България и Изправи се.бг., съобщи социологът Добромир Живков. Засега Обединените патриоти са на ръба и не е ясно ще минат ли 4-процентовата бариера. Според проучването избирателите на ГЕРБ са мобилизирани и партията им получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП.

Според Живков обаче трябва да се види готовността на БСП да обедини около себе си всички по-малки формации. В противен случай може да се търси експертен кабинет.

Ние свикнахме малко или много с мерките и ситуацията се е нормализирала. Ковид едва ли ще попречи на гласуването, смята социологът. Той каза, че 4 април също не е препятствие за хората, които искат да гласуват. 76% са категорични, че датата не е проблем. Социолозите обаче отчитат, че "политическият градус" е намалял. Сега около 50% декларират готовност да гласуват.

"Доверието на хората към институциите е изключително ниско. Има много тежка криза на доверието към институциите, това води до проблем в дългосрочен план", обясни Живков.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com