Само Демократична България без ДС-агенти в листите си

Въпросът за лустрацията е и част от програмата на коалицията

Само Демократична България без ДС-агенти в листите си | StandartNews.com

“Демократична България” е единствената политическа сила от тези, на които социолозите отреждат място в 46-ото Народно събрание, в чиито кандидат-депутатски листи няма сътрудници на комунистическите тайни служби. Това показва справка в Комисията по досиетата, която днес оповести резултатите от проверката си за агентурно минало на кандидатите за народни представители на изборите на 11 юли.

“Демократична България” има изискване към всички кандидати в избори да декларират, че нямат принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Въпросът за лустрацията е и част от програмата на “Демократична България”, в която е заложено разсекретяване на разработките на МВР и ДАНС с изтекъл гриф към 2020 г.

“Лустрацията е ключова, само че пълната лустрация, не просто по отношение на хора, които са били ангажирани с комунистическите структури на ДС и висшите ешалони на властта но и 90-те години. Да отворим разработките на МВР и да се види разни хора как са станали богато и влиятелни”, коментира днес съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов във Варна.

Обединението предвижда в програмата си и въвеждане на проверки за интегритет на хората на висши публични длъжности в секторите „Национална сигурност“, „Отбрана“, „Вътрешен ред“, „Правосъдие“, както и независимите регулатори. Предвижда се и забрана за хората с принадлежност към бившата ДС да заема публични длъжности, а конкретните основания за лустрация да бъдат уредени в специален закон.

Повече за лустрацията в програмата на Демократична България вижте ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай