Росен Димитров: Предимството на ДПС е, че говори на експертен език

Кандидат-депутатът е категоричен, че България не стои добре на европейската политическа сцена, а маниерът на управляващите не дава увереност, че България работи активно по важните проблеми

Росен Димитров: Предимството на ДПС е, че говори на експертен език | StandartNews.com

Проведе се второто издание от поредицата онлайн дискусии, инициирани от кандидат-депутатите от ДПС за 25 МИР-София. Темата на събитието е изключително актуална към днешната ситуация, а именно „Европейският план за възстановяване и устойчивост. Какъв е планът за България?”. В онлайн дискусията взеха участие евродепутатът Илхан Кючюк, който е и втори в листата за 25 МИР-София и неговият колега и кандидат-депутат от същата листа - Росен Димитров.

По време на онлайн срещата и двамата дадоха своята гледна точка и експертен опит по темата, обсъдиха важни пропуски в националния план за възстановяване и устойчивост, свързани с икономическия растеж, европейските средства, програмите и инструментите на ЕС.

При откриване на дикусията евродепутатът започна с добрата новина от Нидерландия, където според него либералите определено са във възход.

„Забелязва се тенденция, свързана с възхода на либералните политически сили и упадъка на популистките националистически сили, които през годините правеха едно и също нещо, даваха лесни отговори на трудните въпроси. Настоящите резултати внесоха оптимизъм в целия ЕС. При 83% избирателна активност, изборите в Нидерландия илюстрират точно доверието на гражданите в либералните сили и институциите .”, коментира Кючюк.

Илхан Кючюк каза още, че е крайно време по важните въпроси да се подхожда отговорно. ДПС винаги е призовавала за диалог между политическите сили. Относно плана за възстановяване и устойчивост на национално ниво, става ясно, че има времеви хоризонт от около две правителства напред и точно затова според евродепутата не е логично да не бъде отворен за разговори с бизнеса, науката и т.н.

„Европа дава 29млрд. евро по плана за възстановяване, а всяка държава членка трябва да насочи средствата в 6 области, а те са: екологичен преход, дигитализация, устойчив растеж, нови работни места, социално и териториално сближаване и образование. От плана на правителството обаче виждаме елементи, които са без амбиция и фокус. Правителството трябва да дава увереност на гражданите и бизнеса като създава среда и политики, които всички да усещат по най-благоприятния начин. Преодоляването на пандемията ще изисква мащабни реформи и инвестиции. ДПС има опита от предприсъединителните програми, програмният период 2007-2013г., програмният период 2014-2020г., това ни дава основание да искаме да сме част от преговорния процес и в реализацията и изпълнението на тези политики. Предимството ни пред другите е, че ДПС говори на експертен език и чете правилно знаците, които дава ЕС и това е разковничето. ”,

Според Росен Димитров България не стои добре на европейската политическа сцена, защото маниерът на управляващите не дава увереност, че се работи по важните проблеми.

Илхан Кючюк смята, че недостатъкът на плана е идеята да се угоди на всички, но това е традиционен подход на ГЕРБ. За фокусиране на политики е необходим политически кураж и усилие. Най-лесно е да се даде на всички и да се разводни разговора. Тук се изисква фокусиране и интензитет, за да се постигне наситеност на програми и проекти.

За втори пореден път дискусията предизвика интерес у аудиторията, а основната цел на тези събития е всеки от членовете на листата да даде своя поглед и експертна гледна точка по актуалните теми на максимално разбираем и достъпен език за хората. Защото е важно гражданите да са запознати с възможностите, предоставяни на държавата от ЕС, както и посоката на работа от страна на институциите, а и алтернативите за развитие, които тези образовани и млади хора предлагат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай