Рашков закова бивш МВР-шеф за вот на 15 000 македонци

МВР с мащабна акция срещу купуването на гласове

Рашков закова бивш МВР-шеф за вот на 15 000 македонци | StandartNews.com

Вицепремиерът и МВР шеф Бойко Рашков с мащабна акция срещу купуването на гласове.

„В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна“, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг пред медиите.

ВИЖ ОЩЕ: Терзийски отговори на Рашков: Клеветнически намеци

Той спомена и още един интересен сигнал – има данни за Германия, че там се организира отварянето на фиктивна секция за гласуване с фалшиви заявления на български граждани, които дори не живеят на територията на Германия.

„В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити за опорочаване на вота“, каза още Рашков.

От МВР изнесоха информация за настояща спецакция на полицията в противодействие на купуването на гласове.

„Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в доста населени места. Там се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един адрес“, коментира още Рашков.

По думите му има такива данни за Благоевград, но не само.

До момента към МВР са подадени около 100 сигнала за организацията на купен вот.

„От днес стартира полицейска акция срещу купуването на гласове на територията на цялата страна, която ще продължи до деня на вота“, каза още Рашков.

От МВР дадоха допълнителна информация за два случая от Бургас.

Единият е от с. Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 лица. На тях им било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия на вота на 11 юли. Ако пък се организира цяло семейство, тогава получават бонус 20 лв.

Вторият случай отново е от Бургаско. На два адреса при претърсвания са установени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им било обещано да се опрости част или в цялост дълга им, ако гласуват за една определена партия. По случая има двама задържани.

 "Трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, да не се отчете правилно и точно гласът на всеки един български избирател. Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира, това е престъпление от Наказателния кодекс, няма да се примирим с тази уродлива политическа практика да се купуват и продават гласове", заяви Бойко Рашков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай