Неделя,

Първан Симеонов с прогноза за нощта на изборите

От: СТАНДАРТ -
7086
Първан Симеонов с прогноза за нощта на изборите
A
A
A

Най-интересното питане е вечерта на изборите за парламент на 4 април дали сражаващите се институции ще приемат изборите. Това коментира социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов в интервю за БНР. Според него „парламентарните избори са нулев тур за президентските, които ще имат и втори тур“.

Политическата ситуация в момента много прилича на здравната, каза Първан Симеонов.

„Докато ваксините бяха още на хоризонта, имаше повече ентусиазъм. Когато станаха реалност, настъпи разколебаване. Последното ни изследване показа, че предразположението към ваксиниране се върна. Желанието за ваксиниране расте с ръста на заразата. Обществото вижда надежда във ваксините“, коментира социологът. По думите му колкото по-голям е страхът от коронавируса, толкова по-голямо е доверието в здравните власти.

„Ние харесваме най-малко личностите, които най-много познаваме. Всички в България имат минусов рейтинг, изключение на президентът. Лекарите са сред най-уважаваните”, каза още Симеонов. Но предупреди, че част от лекарите се увлякоха в медийните си участия. Пресищането с медицинска и статистическа информация е логично, но прекаляването води до хаос и до ступор, каза анализаторът.

„Високият вирус ще разколебае групата, която не е твърд електорат, но има опасност твърдият електорат - в лицето на възрастните хора, да останат вкъщи и да не излязат да гласува. Ниската активност ще повлияе нееднакво на всички. Дано у властта няма инстинкт да се възползва от ниската активност“, продължи с анализа си социологът.

Той посочи седем формации, които се състезават реално за парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС, Има такъв народ, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и ВМРО. Но ситуацията е толкова турбулентна, че всяка една моментна снимка е условна, камо ли пък прогноза, заключи Първан Симеонов. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com