Проф. Карасимеонов: ГЕРБ ще вземе до 75 депутати

Предстоящите избори са сред най-важните от началото на прехода, твърди политологът

Проф. Карасимеонов: ГЕРБ ще вземе до 75 депутати | StandartNews.com

„Има алтернатива на сегашното управление. От по-сериозните играчи най-значима е формацията на Слави Трифонов. Но около тази формация има много въпросителни“. Това каза пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов. 

Той посочи, че предстоящите парламентарни избори са едни от най-важните от началото на прехода: 

„Имаме два феномена - протестите от миналата година, подкрепени от над 60% от гражданите, и за първи път имаме резолюция по тема корупция от Европейския парламент. Мафиотизирането на държавата достигна предели, които стават по-малко търпими за мнозинството българи... Партиите, ако не отговорят на българските граждани, може да предизвикат нова вълна от протести“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Карасимеонов допълни: 

„През тези 10 години на управление ГЕРБ създаде голяма мрежа, свързана с държавния апарат. Има значима социална група хора, които са заинтересовани от това ГЕРБ да останат на власт, от това зависи благоденствието на клиентелата на ГЕРБ. Но има и хора, които не виждат алтернатива на ГЕРБ... Очаквах, че по време на протестите ще се формира ново политическо движение с нови лица - млади, интелигентни хора, идващи от чужбина. Такъв процес обаче не е лесен, а от друга страна силите, които претендират да представляват протестите, не дадоха шанс на тези хора. Това разочарова много хора, включително и мен. Не се получи освежаване на политическия живот“. 

Прогнозата на политологът е, че в следващия парламент ГЕРБ ще имат не повече от 75 депутати. 

„Така че остава другата конфигурация с другите партии, които също не се знае дали ще имат 120 депутати. Третият вариант е нищо да не стане, патова ситуация и да се отиде до нови избори“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай