Пробно гласуване с машина във Варна

Целта е да бъдат обучени хората, които се притесняват от машинното гласуване на 11-и юли

Пробно гласуване с машина във Варна | StandartNews.com

Три машини за електронно гласуване пристигнаха в районната избирателна комисия във Варна, за да бъдат обучени хората, които се притесняват от машинното гласуване на 11-и юли. От избирателната комисия препоръчват това да направят по-възрастните и хората, които нямат опит със смарт устройства, предаде БНТ.

На последните парламентарни избори във Варненска област имаше 675 секции за гласуване и 543 машини. Сходен се очаква да бъде броят на секциите и в изборния ден на 11 юли. Сега обаче във всички секции, където са регистрирани повече от 300 души, имащи право на глас, машинното гласуване е задължително. Калин Горанов е на 54 години и на предишните избори е гласувал на машина.

"На мен ми беше лесно, тъй като предварително бях подготвен тук в районна комисия", каза той.

А гласуването е лесно. Избирателите ще получат от член на секционната комисия карта с чип, която да поставят в машината с чипа нагоре. След това на екрана се появяват регистрираните партии, като от номер 1 до номер 13 са на първата страница, а останалите на следващата.

"Гласоподавателят избира някой, при желание може да избере някоя от преференциите. Тук е до 112, но във Варна е до 130", обясни председателят на РИК Варна Велин Жеков.

В този момент гласоподавателят може да се върне назад и да промени избора си. След това трябва да натисне бутона "Гласувай" и да изчака разпечатка, която да свери, прегъне и пусне в кутия. Всеки, който иска да опита машинното гласуване преди деня на вота, може да го направи от 30 юни до 4 юли включително, между 9.00 и 17.00 ч., в зала "Пресконференции" в Двореца на културата и спорта във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай