Премиерът в беда, България - в несигурност

Това е коментарът на Ройтерс за изборите у нас

Премиерът в беда, България - в несигурност | StandartNews.com

"Българският премиер е в беда", излиза със заглавие агенция Ройтерс.

На българския премиер Бойко Борисов ще му е трудно да остане на власт, след като антисистемни и антикорупционни партии, които от миналото лято му искат оставката, отбелязаха пробив в парламентарните избори в неделя. Според частичното преброяване, дясноцентристката партия на Бойко Борисов ще остане първа формация в парламента, но печелейки само 25% от гласовете срещу 33,5% преди четири години.

След като доминира в българската политика в продължение на десет години, Бойко Борисов има малко естествени партньори за формиране на коалиционно правителство.

Агенцията прогнозира, че е много вероятно да последват няколкоседмични преговори или дори нови избори, които могат да попречат на способността на България, най-бедната страна в Европейския съюз, ефективно да използва фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, предоставен от Брюксел, за възстановяване на икономиката, отслабена от пандемията на коронавируса.

"Борисов печели, но е безсилен, протяга ръка на протестърите", отбелязва агенция Франс прес.

Отслабен от скандали и нарастващо обществено недоволство, Борисов трудно ще създаде коалиция за управление и следователно трябва да убеди своите недоброжелатели да се присъединят към него.

Популярният 54-годишен певец Трифонов яхна вълната на антикорупционното протестно движение от миналото лято, въпреки че не участва в нито една демонстрация.

Той води кампания изключително от студиото на собствения си частен канал, апелирайки към "неполитизирани млади хора на възраст между 18 и 30 години", обяснява анализаторът Мира Радева.

 "Резултатите отразяват дълбоката фрагментация на обществото. Не се появява ясно мнозинство и ГЕРБ дължи победата си само на грижата за стабилността на избирателите", дешифрира Антоний Гълъбов от Нов български университет.

За трудностите, пред които ще се изправи Бойко Борисов, за да сформира коалиция пише и един от най-четените френски вестници Le Monde.

"Но този правителствен ръководител с вид на бодигард, с минало на полицай и каратист, падна с повече от 7% в сравнение с предишните парламентарни избори през 2017 г. и получи най-ниския си резултат от дванадесет години. Преди всичко ще му е трудно да създаде коалиция в условията на атомизиран политически пейзаж, както никога досега".

Специално внимание се отделя и на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", като формацията обрала най-много гласове от протестния вот.

Популистки пробив на парламентарните избори в България, съобщава Euronews.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай