Вотът за парламент: Познати лица и малки изненади

Слави взе Русе, червена радост само за опозиционерите

Вотът за парламент: Познати лица и малки изненади | StandartNews.com
  • Министри влизат в залата от ГЕРБ, с най-голямо самочувствие е Георги Станков от Хасково
  • Слави взе Русе, червена радост само за опозиционерите

45-тият парламент ще се очертава да бъде с най-познатите лица. Намаленият резултат на ГЕРБ в сравнение с миналия вот вкарва в парламента само най-горната част на листите, в която попадат министри, няколко заместник- министри, тук-там областни управители, най-известните депутати и част от местните партийни лидери, начело с новата звезда в партията - напористата видинчанка Росица Кирова. Гражданската квота също няма нужда от представяне. Тя е водена от проф. Григор Горчев, проф. Ана Кочева и Любен Дилов син.

С най-голямо самочувствие влизат в залата

депутатите от Хасково Георги Станков, Сашо Савов и Делян Добрев, които направиха най-голяма битка за преференции, но докараха и най-силния резултат за ГЕРБ в страната - 37,34 процента от гласувалите за областта. Подобно тежко съревнование между ексдепутати и общински съветници в Благоевградско събраха 34,95% гласове за партията на Борисов.Най-силният личен резултат за партията записва очаквано финансовия министър Кирил Ананиев - 37,75 процента. Най-слабото си представяне ГЕРБ отчита с Цвета Караянчева, където тя събира едва 15,30 процента от гласовете. Неубедително е представянето и на Теменужка Петкова, която събира едва 18,40 процента от гласовете. А в Разград куриозът е двоен. Не само резултатът е третият най-слаб за партията, а преференциите за областния управител, бивш депесар, сега ярък защитник на Борисов, бяха на път да изместят единствения депутат - Десислава Атанасова.Оказа се,че антиДПС вотът не сработи и с Шумен, където новият голям благодетел на ГЕРБ -Илтер Бейзатов, все още няма виза за парламента.Като цяло ГЕРБ направи плавно отливане на гласове извън новите-стари крепости на ДПС- Кърджали, Разград и Търговище. Но пък успя да си върне почервенелите региони от БСП на кметския вот, с изключение на Ямбол.Сериозният провал на столетницата ясно личи по картата на половин България. БСП губи Северозапада, като най-отчетлив е спада в Монтана, губи изцяло битката на Родопите, отчетливо в Кърджали, Смолян, Пловдив- област.В същото време

опозиционерите в БСП са с малките си победи

Драгомир Стойнев си взе втория мандат в министерския регион на Стара Загора, Весела Лечева се пребори за място от Велико Търново, Гуцанов направи добро представяне във Варна, Петър Кънев удържа двата мандата в силния бургаски регион на ГЕРБ.

Само ДПС успя да повиши резултата си

като брой депутати от системните партии, като успя да наложи и младите си кадри по страната. Изненада е само слабото представяне в Кюстендил,Пловдив и Ямбол.От партията на Слави Трифонов в парламента ще са познати само сценаристите и част от експертите, които са се наложили в своите области като професор Чорбанов и Иван Хиновски. Макар в последния момент да загуби Плевен, партията "Има такъв народ" регистрира първи спечелен регион - Русе.За Демократична България повечето кандидати са стари муцуни, но има и лидери на местни структури, които донесоха добро представяне на партията по много места.Партията на Мая манолова е сбор от лица на протеста, както и на бивши муцуни от местното управление през последните 20 години, които са с различен цвят и тепърва ще стане ясно доколко групата ще остане монолитна.           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай