Посланик забърка скандал със секциите в Англия

Бoжe, кoлкo ca нaгли, възмути се Тошко Йорданов

Посланик забърка скандал със секциите в Англия | StandartNews.com
  • Бoжe, кoлкo ca нaгли, възмути се Тошко Йорданов

Нов скандал за изборните секции във Великобритания избухна дни преди старта на кампанията на парламент. Ако преди вота на 4 април напрежението беше заради ограничения им брой от 35, то сега искрата пламна от предложение за редуциране на броя на секциите на един адрес.

Бoжe, кoлкo ca нaгли. Пocлaникът в Лoндoн Мaрин Рaйкoв пoиcкa дa ce oрeжaт ceкциитe във Вeликoбритaния, възмути се във Фейсбук лидерът на ПГ на "Има такъв народ" в 45-ото НС Тoшкo Йoрдaнoв.

Скандалът гръмна след заседанието на ЦИК, проведено на 24 май, на което членът на комисията Цветозар Томов от квотата на „Демократична България“ съобщи за писмо от посолството ни Лондон. С него посланик Марин Райков, бивш служебен премиер, предлага оптимизиране на автоматично откритите секции.

Въз основа на данните, с които разполагаше за изборите в 5-годишния период, със свое решение от 18 май ЦИК първоначално определи 86 автоматични секции за Обединеното кралство. От посолството обаче предлагат почти навсякъде, където е предвидено да се открият 2, 3 или 4 секции на един адрес, те да бъдат сведени до една, съобщи бТВ.

"От посолството излизат с аргумента, че, предвид по-големия брой секции, които ще се разкрият този път в Обединеното кралство, те не очакват да има такъв натиск и толкова хора, които да гласуват на съответните места, и считат, че този редуциран брой секции би бил достатъчен”, обясни Томов мотивите на посланик Райков.

Членът на комисията Любомир Гаврилов („Има такъв народ“), напомни, че когато са определяли първоначалния брой на автоматичните секции, изборните комисари са следвали буквата на закона и изрази сериозни опасения, че с подобни действия ще се саботира машинното гласуване.

"Сега днес виждаме, че секции трябва да се развиват по целесъобразност, защото, видите ли, посланикът в Лондон, когото много добре познаваме, защото преди това обиколи Италия, Франция, не му харесвало да се отварят секции", възмути се Гаврилов. И се усъмни, че дипломатите ни са направили анализ. В Лондон ще се редят 800 човека на една машина. Ние саботираме машинното гласуване така", заяви още Гаврилов.

След разгорещеното обсъждане ЦИК не взе окончателно решение.

Дискусията в комисията предизвика спешна онлайн среща на изборните доброволци във Великобритания в късните часове на 24 май. Тяхната неформална организация извършва съществена работа при реализирането на изборния процес в Обединеното кралство.

С тяхна помощ се провежда кампания за подаване на заявления за откриване на нови секции, намиране на помещения за тях и окомплектоване на изборните комисии с техни представители.

Мнението, което изразяват техни представители, е, че изборният процес не трябва да допуска ситуацията от изборите, проведени на 4 април и километричните опашки с гласуващи.

В свое изявление посланик Марин Райков определи твърденията, че иска ограничаване броя на секциите като спекулации и директни манипулации и обясни още веднъж позицията си специално за бТВ: „Нашето предложение беше тройните и четворните секции да бъдат разпръснати, за да обхванем колкото се може повече желаещи да гласуват, а към това да се добавят и още нови секции. Затова предложихме като начален работен разчет да предвидим увеличение до 120 секции в Обединеното кралство. ЦИК, обаче, реши засега да ги намали на 86 и това е негово право. Но истината е очевидна: Не само, че не сме търсили намаляване на общия брой, а точно обратното“.

Посланик Райков цитира и текста от докладната си: „След отпадането на ограничението от 35 секции за държави, които не са членки на ЕС и свалянето на прага за разкриване на секции от 60 на 40 заявления е много трудно да се прогнозира общият брой секции, които ще бъдат разкрити на територията на ОК. Обръщаме внимание, че подадените заявления за изборите на 4 април бяха достатъчни за разкриване на почти 90 секции и то при праг от 60 заявления. При запазване на активизацията на българската общност в ОК със сигурност ще бъдат подадени заявления за разкриване на поне 100 секции. Поради тази причина, в план-сметката сме заложили средства за 120 секции, като се надяваме общият брой да не надхвърли тази цифра. Организирането на избори при подобен рекорден брой секции в една държава ще представлява непосилна задача за Посолството, ако то не получи необходимата подкрепа от ЦУ на МВнР и от ЦИК".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай