Патова ситуация за кабинет. Слави решава

Големият спор между политолозите е около коя политическа сила ще може да се конструира правителство

Патова ситуация за кабинет. Слави решава | StandartNews.com

Патова ситуация за кабинет. Нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно. Нещо повече - нито един от играчите на изборите за 45-о Народно събрание не получи достатъчно гласове, за да е водещ партньор в двойна или дори тройна коалиция. Това сочат първите резултати от изборите.

Големият спор между политолозите е около коя политическа сила ще може да се конструира кабинет. Всички те обаче са единодушни, че Слави Трифонов, независимо дали ще финишира като втора или трета сила, ще има определящата дума за съставянето му.

Според едни от политолозите ГЕРБ ще се опита да състави технократски кабинет на малцинството с премиер, различен от Бойко Борисов. Така те ще разчитат на традиционните партньори от ВМРО, но ще търсят по-широка подкрепа от останалите - ДПС и Демократична България.

Други обаче твърдят, че по-голяма е вероятността Слави Трифонов да реализира мандата за кабинет, като приобщи новите формации - Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!".

Според Андрей Райчев това обаче няма да се случи, тъй като това е рискована конфигурация. Защо Слави Трифонов, който за първи път участва на избори и има една единствена цел - да расте, да сложи на плещите си всички проблеми, натрупани от досегашния политически елит, коментира Андрей Райчев.

Третият вариант - анти-ГЕРБ коалиция, около БСП, е най-малко вероятният, тъй като социалистите на тези избори са най-губещите - 400 000 гласа срещу 330 000 по-малко гласували за ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай