Нинова: Готови сме с ясен план за управление

ГЕРБ са заложили скрито увеличаване на сегашните данъци и въвеждането на нови

Нинова: Готови сме с ясен план за управление | StandartNews.com

„При обиколките ми в страната виждам, че има енергия, има хъс и надежда. Хората искат промяна и са готови да работят и да дадат гласа си за нея.“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Делници“ по Евроком.

Лидерът на българските социалисти прогнозира, че вероятно сред някои от хората ще има страх да гласуват заради пандемията, но тя подчерта, че БСП постоянно се  обръща към българските граждани и ги призовава да не се страхуват: „При спазване на мерките гласуването не е по-опасно от това да се пазарува. Да гласуваме, защото  изборът и промяната са в ръцете  на всеки един от нас.“

На въпрос как според нея се справят управляващите с пандемията Нинова отговори, че фактите дават най-точната оценка: „Вчера стана ясно, че България е първа в Европейския съюз по смъртност и втора в целия свят. От днес новата информация на института „Роберт Кох“ е,  че сме на последно място  по ваксинация.  Дори една  Румъния,  с която стартирахме заедно ваксинира  4 пъти повече от България.“ Тя посочи, че тези факти дават една единствена оценка - провал на правителството в управлението  на кризата.

Лидерът на българските социалисти бе категорична, че доброволното ваксиниране трябва да продължи и подчерта, че  при спечелване на изборите БСП ще промени няколко неща относно управлението на  ковид кризата. „Първо, нужни са конкретни списъци на хората, които имат хронични заболявания, на възрастните хора и на хората на първа линия. Второ, ваксинацията да се прави от личните лекари, които познават заболяванията на пациентите си и могат да проследят след това ефекта от ваксината. Трето, незабавни преговори за доставка на нови ваксини и други ваксини – китайската  и руската.“ Като четвърти приоритет  Корнелия Нинова даде отделянето на болниците  - на ковид и на чисти от коронавирус болници. Тя обясни, че заради разпръскването на  ковид отделения във всички болници  са спрели плановите операции и от това са пострадали много хора.

„Смъртността е в резултат на грешно управление на кризата, на  хаотични непрофесионални решения“, бе категорична Корнелия Нинова. Тя изрази опасения, че тези решения се вземат не по здравни и икономически причини, а се употребява кризата заради парламентарните избори с партийни цели.

Председателят на БСП коментира, че при управление на левицата болниците няма да бъдат търговски дружества и във всеки район ще има спешна помощ, доболнична и болнична помощ, за да се сложи край на сегашния модел, при който в някои региони най-близката болница е на 150 км. Тя подчерта, че БСП предвижда наредба за базова заплата на лекари и останалия медицински персонал, за да се запазят кадрите в България, а да не напускат в чужбина. Левицата предлага и електронна здравна карта, която носи информацията за състоянието на всеки един човек.

Водещият припомни на Корнелия Нинова, че преди година БСП дари 30 000 лв. на учени от БАН за разработването на български модел на ваксина за COVID-19. „Още в началото на пандемията ние  решихме да инвестираме в науката  и дарихме 30000 лв на института по вирусология в БАН. Направихме дарението с пълното съзнание, че инвестирайки в наука инвестираме в живота и здравето на хората.“

„Програмата на БСП предвижда по-голяма роля на държавата в ключови сектори за живота на хората, с грижа за хората. Програмата на ГЕРБ е оттегляне на държавата от всичко, оставане на свободата на пазара  и прехвърляне на отговорности на общини, на частни субекти и на концесионери. Това е червената линия между нас -  държава или свобода на пазара и който оцелее.“, така председателят на БСП описа разликите между програмите на БСП и ГЕРБ. Тя даде и конкретни примери с концесията на летище София, срещу която БСП се бори 4 години. „Ние смятаме, че  такива обекти, които са част от националната сигурност и са ключови за българската икономика като енергийна и железопътна инфраструктура не трябва да се дават на концесия – те трябва да бъдат държавна грижа. ГЕРБ обратно -  всичко на концесии.

В образование ние смятаме, че  държавата трябва да поема отговорност за един учебник в един клас за един предмет в цялата страна. От ГЕРБ искат да има 11 учебника по всеки предмет и тях да ги пишат шест частни издателства, в които пише примерно, че не е имало турско робство, а е имало османско присъствие и смятат за необходимо да извадят българските класици и да ги заменят с Робинзон Крузо“, така Нинова посочи с реални аргументи алтернативата в лицето на БСП и статуквото на ГЕРБ.

Корнелия Нинова призна, че е голяма нейна болка, че управляващите 3 пъти отхвърлят предложения от нея Закон за възрастните хора, който е изключително полезен за пенсионерите. Що се отнася до пенсиите водачът на листите на левицата в 25-ти МИР в София и в Пловдив обясни, че БСП предлага преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход към 2019г., което ще доведе до постоянно  увеличение на всички пенсии с между 20 и 30%. Корнелия Нинова посочи, че е изключително обидна сегашната ситуация, в която са поставени българските пенсионери – предизборно един човек да решава дали да им даде 50 лв или не. Трябва да гарантираме по-високите пенсии на възрастните хора дългосрочно  и това да не зависи от хрумването на един човек.

„Ние сме изумени от това, което ГЕРБ предвиждат в програмата си. То е скрито и не се  вижда, но  като се зачетеш в програмата става ясно. ГЕРБ прехвърлят отговорности на общините да въведат нови данъци и да увеличат досегашните. Как -  общините да въведат  нов подоходен данък на всеки, с нова данъчна оценка на сградите, което ще увеличи данък сгради и такса смет,  Това е техният модел. Нашият модел – част от данъците, събрани от хората без да се увеличават изобщо да си остават в общините и да се връщат при хората, като услуга, като нова улица, като ВиК система. ГЕРБ възлагат на общините нови данъци, ние казваме – не, няма да правим нови данъци. От тези, които събирате досега ще остава процент при хората, от които сте ги събрали.“, заяви лидерът на левицата.

„Категорично отстоявам позицията на БСП против Истанбулската конвенция. Докато съм председател на партията, избран избран пряко от нейните членове ще отстоявам  тази позиция. Не мога дори и като майка, като жена, като политик да приема, че аз съм  родител номер 1 на сина ми, а съпругът ми е родител номер 2. Или 14-годишно дете да си определя с декларация какъв пол се чувства, и ако е с различна чувствителност за пол да му се прилага хормонална терапия. Ще се боря с всичките си възможности за българското семейство,  за българските деца, за традициите в България.“, заяви Корнелия Нинова.

Председателят на БСП се обърна и към всички българи: „Преди 4 години отказахме на сегашните управляващи да станем част от модела на управление. Ние отстояхме верността си към онези 1 милион българи, които тогава ни последваха. Казахме ще се борим с паралелната държава и този модел и отказахме да станем част от него.

През цялото време на 4-годишния мандат ние бяхме ясна и категорична опозиция. Никога не влязохме в задкулисни договорки. За тези четири години изградихме алтернативата – внесохме  над 1200 предложения в парламента. В момента сме готови с ясен и конкретен план за управление на страната с грижа за хората и за промяна.“, завърши обръщението си Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай