Най- вероятно е да има експертно правителство

това смята политологът Татяна Буруджиева

Най- вероятно е да има експертно правителство | StandartNews.com

"Европейският съд за правата на човека прави разлика между личността и публичната личност". Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева, срещу която е заведено дело от Корнелия Нинова, лидер на БСП, заради мнението, което тя е изразила като политолог в интервюта за два пловдивски сайта. 

Буруджиева беше категорична, че не е коментирала личността на Нинова, а е изказала мнение само за политиката, водена от социалистическата партия:

"Много важно е колегите ми и аз да можем спокойно да упражняваме своята професия. ... Опираме до това дали рискът, който носят изказванията ни и заплахите от това да бъдем съдени за нашето мнение, няма да доведе при някои колеги да притеснения и автоцензура".

Политоложката подчерта, че професионалната гилдия, към която принадлежи, има функции в обществото и трябва да може да ги изпълнява спокойно. 

В предаването "Нещо повече" Буруджиева коментира предстоящите парламентарни избори. 

"Организациите на БСП правят сериозен опит да направят крачка в посока на по-висок резултат", коментира тя във връзка с реденето на листите на социалистите.

Според нея това, че доста дълго време в социологическите проучване БСП е на второ място, показва тенденция, която разкрива разпределението на местата в изборната класация.

"ГЕРБ ще търси обновление. ... Тезата, че водачи на листите им ще са министри, влиза в синхрон с посланието, на което вероятно ще опрат кампанията си, че те могат да дадат позитивни резултати в управлението", смята политоложката. 

По думите ѝ за ДПС задачата на тези избори е запазването на третото място.

"Няма много голяма вероятност правителство да се състави от център-лява коалиция. ... Възможно е експертно правителство, но то ще има ясна политическа подкрепа в парламента или в център-ляво, или в център-дясно. 

По-вероятно е експертно, подкрепено от център-дясно. Големият въпрос е какво ще бъде правителството, но това ще зависи от избора на гражданите", обобщи доц. Татяна Буруджиева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай