Неделя,

МВР вече пази машините за вота

От: СТАНДАРТ -
МВР вече пази машините за вота
A
A
A

Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това ще бъда безкомпромисна. Това увери в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът демография и икономическа политика и министър на туризма Марияна Николова. Правителство я натовари с отговорността  да отговаря за организацията на изборите на 4 април.

"Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка при условията на Ковид-19 и за първи път ще се провежда такъв избор. По отношение на организацията и техническата подготовка тя вече е започнала. Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и имаше отворени въпроси, които трябваше да бъдат решени. Там се изисква административни процедури да се спазят и юридически правила, техническа организация, достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните институции", заяви вицепремиерът Николова.

Тя каза, че вчера са постигнати договорености с ЦИК и вече конкретното ведомство в лицето на Министерство на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се охраняват в момента машините. МВР осигурява охраната.

"Ние осигурихме охрана, така както беше заявката на правителството, че МВР ще осигури безпрецедентна охрана и няма никакво съмнение в това, че може да има някаква манипулация по отношение на влизане - излизане, нерегламентиран достъп. Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т. нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност", каза Николова.

Министър Николова е на мнение, че рестартът на туризма в глобален аспект ще се случи с масовата ваксинация на населението.

"Здравните власти предполагат една основно пандемична вълна предвид факта, че се покачват бройките, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този период. Мисля, че масовата ваксинация е единственото решение в туризма и неслучайно предложих на Националния ваксинационен щаб всички, които работят в сектор "Туризъм" и са на първа линия да бъдат ваксинирани преди летния сезон, който предстои", каза министърът на туризма.

Николова каза, че се обсъждат двустранните договорености, каквито има между Израел и Гърция за ваксинирани лица.

"Двустранните договорености между страните може би по някакъв начин ще внесат едно спокойствие по отношение на туризма", заяви тя.

"Към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60/40, която за нашия сектор е 80/20 и вчера имаше консултативен съвет в Министерството на туризма и бяха предприети значими мерки по отношение на бъдещия летен сезон 2021 г. Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения", каза министър Николова.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички