МВР вече пази машините за вота

Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот , каза Марияна Николова

МВР вече пази машините за вота | StandartNews.com

Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това ще бъда безкомпромисна. Това увери в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът демография и икономическа политика и министър на туризма Марияна Николова. Правителство я натовари с отговорността  да отговаря за организацията на изборите на 4 април.

"Тези избори са специфични и сложни поради факта, че в момента сме в епидемична обстановка при условията на Ковид-19 и за първи път ще се провежда такъв избор. По отношение на организацията и техническата подготовка тя вече е започнала. Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и имаше отворени въпроси, които трябваше да бъдат решени. Там се изисква административни процедури да се спазят и юридически правила, техническа организация, достатъчно срещи, които трябва да бъдат проведени с компетентните институции", заяви вицепремиерът Николова.

Тя каза, че вчера са постигнати договорености с ЦИК и вече конкретното ведомство в лицето на Министерство на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се охраняват в момента машините. МВР осигурява охраната.

"Ние осигурихме охрана, така както беше заявката на правителството, че МВР ще осигури безпрецедентна охрана и няма никакво съмнение в това, че може да има някаква манипулация по отношение на влизане - излизане, нерегламентиран достъп. Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т. нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност", каза Николова.

Министър Николова е на мнение, че рестартът на туризма в глобален аспект ще се случи с масовата ваксинация на населението.

"Здравните власти предполагат една основно пандемична вълна предвид факта, че се покачват бройките, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този период. Мисля, че масовата ваксинация е единственото решение в туризма и неслучайно предложих на Националния ваксинационен щаб всички, които работят в сектор "Туризъм" и са на първа линия да бъдат ваксинирани преди летния сезон, който предстои", каза министърът на туризма.

Николова каза, че се обсъждат двустранните договорености, каквито има между Израел и Гърция за ваксинирани лица.

"Двустранните договорености между страните може би по някакъв начин ще внесат едно спокойствие по отношение на туризма", заяви тя.

"Към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60/40, която за нашия сектор е 80/20 и вчера имаше консултативен съвет в Министерството на туризма и бяха предприети значими мерки по отношение на бъдещия летен сезон 2021 г. Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения", каза министър Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай