Мобилно гласуване:Кой ще отиде при карантинираните?

Интересът към мобилното гласуване се оказа нисък

Мобилно гласуване:Кой ще отиде при карантинираните? | StandartNews.com

Оказва се, че 4 дни преди изборите още се търсят и доброволци, които да станат членове в мобилните избирателни секции.  Интересът към мобилното гласуване се оказа нисък. Най-много са желаещите в София - около 600 души.

„Членовете на РИК и СИК са възрастни хора, нормално е, притесняват се, независимо дали са ваксинирани или не. Рисковете да бъдеш в мобилна секция са малки, възможността ти да се заразиш граничи с нула“, заяви Петър Велков.

Оказва се, че няма достатъчно представители от квотите на всички партии, които да отидат при карантинираните. Всеки СИК се състои от 3-ма души и шофьор.

От ГЕРБ и БСП казаха, че ще излъчат хора, които да осигурят изборния процес.

60 842 са карантинираните към 30 март, съобщиха от Министерството на здравеопазването за bTV. Всички над 18 години имат възможност да гласуват с мобилна урна. Днес обаче изтече срокът, в който те можеха да заявят желание в общината.

До този момент, по предварителни данни, в 25 МИР в София - 10 мобилни секции ще посетят адресите на хората под карантина. Всяка комисия ще може да обиколи около 25 адреса, където живеят и до 6 души с право на вот.

Във Варна само 70 души са подали заявление, че искат да гласуват. В Пловдив едва 106 души искат да гласуват в дома си. По официални данни карантинираните в община Пловдив са 5000.

В Хасково до обяд са подадени  99 заявления за гласуване на хора, поставени под домашна карантина, установи проверката на bTV по общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай