Младите в ДПС са посланици на промяната

В ДПС не се концентрираме в другите партии, а в избирателите - искаме да стигнем до всеки един от тях

Младите в ДПС са посланици на промяната | StandartNews.com
  • Д-р Ахмед Доган ни научи да отговаряме на всяка омраза с любов
  • От създаването си до днес младежката организация на ДПС е "ковачницата" на кадри
  • В ДПС не се концентрираме в другите партии, а в избирателите - искаме да стигнем до всеки един от тях
  • Основните проблеми на България са демографската криза и липсата на инвестиции

Сезгин Мехмед е роден на 2 април 1987 г. в  София. Завършил е магистърска степен по "Политически мениджмънт и публични политики" в Нов Български университет, бакалавърска степен по специалност "Маркетинг" и професионална квалификация "Икономист". Българско училище за политики "Димитър Паница" - Випуск 2015, Световен форум по демокрация в Страсбург - 2015 г.Два мандата член на Управителния съвет на Национален младежки форум (НМФ). Секретар на Младежко ДПС в периода 2013 - 2016 г. Заместник -председател на Младежко ДПС с ресор "Връзки с академични дружества и обучения" в периода 2016 - 2020г. На 22.11.2020 г. е избран за председател на Младежко ДПС.Владее турски и английски език.

  • Силно обезпокоени сме, че правителството няма адекватно подготвен План за възстановяване от коронакризата, казва Сезгин Мехмед в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Мехмед, председател сте на най-голямата и най-бързо развиващата се младежка организация в Европа - Младежкото ДПС. Какви цели поставяте пред МДПС?
- От създаването си до днес, 22 години, Младежко ДПС винаги е участвало в разговорите и действията по конструирането на политическото време. На фона на предстоящите избори, краткосрочната ни цел е да убедим младите хора да упражнят правото си на глас, но нашата основна цел е да стимулираме младежкото включване в гражданските и политическите процеси. Искаме да внедрим европейските модели за работа с младите хора. Включването на свободните и активни граждани в процесите на вземане на решения и контрола върху изпълнението им е заложено и в предизборната ни програма.
- На тези избори почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган заложи на младите в ДПС. Дойде ли време за новото поколение политици, за смяната на т.нар. "елит"?
- Не само на тези избори, а винаги д-р Доган е залагал на младите хора. От създаването си до днес, младежката организация е "ковачницата" на кадри. Спомнете си, слогана на ДПС за изборите за Европейски парламент от 2019 г. - "Ние залагаме на младите". Не съм убеден, че разбирането ни е еднакво за т.нар. "политически елит". Държавата има нужда от нов модел за правене на политика. Необходима е ясна програма за управление на страна с ускорен икономически растеж. Ясни приоритети, основани на зелена икономика - чист въздух, чиста вода, чиста храна и чиста енергия. Както и на водородната енергетика, дигитализацията и високите технологии.
- Листите на ДПС са пълни с млади, високообразовани хора, които имат възможност за реализация в цяла Европа. Какво кара младите в ДПС да се връщат в България и да искат да работят за нейното развитие?
- Желанието на младите хора е да има промяна в България. Както споменах, ДПС е единствената партия, която има готова програма за ускорено икономическо развитие. Разговорът с образованите млади хора, използвайки аргументите, е много лесен. Те бързо ни разбират и ни дават своето доверие. Имаме много примери. Един от тях е водачът на листата ни в 25-ти МИР - София, млада образована дама, завършила своето образование в Сорбоната, Париж. Решила да се завърне България и активно да участва в политическите процеси. Ние, младите хора искаме да има промяна. Държавата има нужда от рестарт.  И ние, младежите, сме част от тази промяна. Рестартът изисква много енергия. Енергия, която ние-младите членове на ДПС имаме. Ние, младите хора, трябва да бъдем посланици на промяната. Без съмнение бъдещото ще бъде белязано от технологичния напредък на човечеството.
- Вие как влязохте в политиката?
- В политиката влязох по собствено желание, без да познавам някого от партията. Звучи невъзможно за младите, но изпратих имейл до Младежко ДПС с текст:  Здравейте, искам да стана член на партията. Имах огромно желание да участвам в политическите процеси. ДПС дава възможност на младите да се развиват.
- Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-ценните съвети, които сте получавал?
- Предполагам, отговорът ми няма да бъде изненада. Ние младите хора на ДПС имаме уникалния шанс да се учим от най-успешния политик, д-р Ахмед Доган. Той ни научи да отговаряме на всяка омраза с любов. Това изисква огромна подготовка и търпение. От този урок имаме нужда днес. Езикът на омразата превзема ежедневието ни. Време е да върнем нормалността в комуникация на всички нива в държавата. 
- Как оценявате политиката на държавата към младите хора - достатъчно стимули ли има за младите семейства?
- След 10-годишното управление на ГЕРБ, сривът в доверието в институциите достигна критична точка. Държавата изпадна в ситуация да обяснява, че има държава. Ние сме от криза в криза. Нито една система на обществото не работи нормално. Недоверието към начина на управление достигна своя пик и единственият полезен ход, който може да ни измъкне от тази ситуация, е пълното рестартиране на модела на управление. Не просто няма достатъчно стимули, а на практика няма никакви.  За съжаление, все повече млади семейства разчитат на родителите си.
- Водач сте на листата на ДПС в Хасково. Как според програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие Хасково може да се превърне в модерен европейски град и привлекателно място за живот и работа на младите хора?
- Нашата програма е амбициозна. Тя е не само за Хасково, но и за всички населени места, включително и за най-малкото село. Ние искаме България да се превърне в модерна и привлекателна страна. Цифровата трансформация на икономическия и социален живот е ключът към реализирането на потенциала за растеж на всеки един регион в България. Да не бъдем най-бедната държава в ЕС.
- Кои са основните проблеми на региона, за чието решаване ще работите?
- Основният проблем, не само в региона, но и в цялата страна е демографската криза, както и липсата на инвестиции. Програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие ще даде възможност за повече инвестиции за един по- добър и достоен живот за нас младите и нашите деца. Точно Хасково е област с голям потенциал за привличането на инвестиции и ще работим за привличането им.
- Какви шансове и възможности за развитие дава Зеленият пакт на Хасково? С какви проекти градът може да се включи в Плана за възстановяване от коронакризата и да получи европейско финансиране?
- Ние от ДПС сме силно обезпокоени, че правителството няма адекватно подготвен План за възстановяване от коронакризата. От него зависи как ще се възползваме от възможностите, които ни предоставя. Планът за възстановяване дава възможност за плавен преход към кръгова икономика, базирана на Зелената сделка, а Зеленият пакт ни дава възможност да преструктурираме икономиката си така, че да имаме ускорено и устойчиво ниво на растеж. Пандемията от Ковид-19 доведе до трагични последици. Икономиката ще се възстанови, но това възстановяване трябва да се случи по един различен начин - по пътя на Зеления пакт и дигитализацията. ДПС има ясна програма за развитие на страната, съобразена именно със зелената и цифрова трансформация на икономиката, която предстои да се случи.
- Област Хасково има огромен потенциал за развитие на туризъм - особено културно-исторически. Използват ли се достатъчно възможностите за това и какво още може да се направи за превръщането на областта в топ дестинация?
- Бих добавил и наличието на минерални извори. Съчетанието от всички дадености предполага огромен потенциал за развитие на туризъм на територията на областта, които всички граждани и представители на бизнеса трябва да използват. За съжаление, все още този потенциал не е достатъчно разгърнат. Тук идва ролята на държавата, която да предложи необходимите инструменти, чрез които да се подпомогнат гражданите и бизнеса, за да може област Хасково да се превърне в модерна и желана топ дестинация.
- Кои от останалите играчи в Хасково приемате за основна конкуренция?
- Ние в ДПС не се концентрираме в другите политически партии, а в избирателите. Опитваме се да достигнем до всеки един избирател, да обясним нашите идеи и цели и да поискаме доверието му. Ние разбираме, че това означава много и сме отговорни пред тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай